Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Дослід 3

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  2. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  3. Аналіз та узагальнення результатів дослідження
  4. Бенчмаринг як нова функція маркетингових досліджень
  5. Вибірка маркетингового дослідження
  6. Визначення основних понять за темою дослідження
  7. Відбір, опис та дослідження керну і шламу продуктивних розрізів
  8. Гідродинамічні дослідження свердловин на неусталеному режимі
  9. Головні проблеми дослідження у філософії техніки.
  10. Головні проблеми дослідження у філософії техніки.

Вивчення властивостей одно- та багатоатомних спиртів

Мета: на практичному досліді вивчити хімічні властивості одно- та багатоатомних спиртів.

Дослід 1

ДОБУВАННЯ НАТРІЙ АЛКОГОЛЯТУ (НАТРІЙ ЕТИЛАТУ)

 

Спирти енергійно взаємодіють з металічним натрієм. Алкоголяти подібні до солей слабких кислот, що легко гідролізуються. Це дає змогу зробити висновок про те, що одноатомні спирти не здатні реагувати з лугами.

 

Завдання: записати схему взаємодії етанолу з металічним натрієм та схему розкладання натрій етилату водою. Пояснити, чому після додавання води розчин забарвлює фенолфталеїн у червоно-малинове забарвлення.

 

Дослід 2

ОКИСНЕННЯ ЕТАНОЛУ КУПРУМ(ІІ) ОКСИДОМ

8

Реактиви і матеріали: мідний дріт, етанол, пальник.

Виконання досліду: мідний дріт, скручений в спіраль, нагріти над полум’ям газового пальника. У пробірку налити 3 см3 етанолу та помістити у неї дріт, з утвореним оксидом.

Завдання: записати рівняння реакції утворення ацетальдегіду, спостереження.

Дослід 3

ДОБУВАННЯ ДІЕТИЛОВОГО ЕТЕРУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЙОГО ДОБРОЯКІСНОСТІ

 

Діетиловий етер (етоксіетан)С2Н5-О-С2Н5. Безбарвна, летка, легкозаймиста рідина зі специфічним запахом, кипить при 36,5˚С, яка утворює з повітрям вибухову суміш. Змішується з більшістю органічних розчинників, не змішується з водою. Застосовується в медицині як препарат для загального наркозу.

У медицині й ветеринарії для місцевого та інгаляційного наркозу використовують лише чистий, без жодних домішок, діетиловий етер. У разі недоброякісного зберігання (освітлення сонячним промінням, у нещільно закритих пробками склянках, за доступу повітря тощо) діетиловий етер швидко окислюється та розкладається з утворення токсичних продуктів. Розкладання етеру спочатку приводить до утвореня пероксиду оксіетилу, потім етаналю та гідропероксиду оксіетилу.

Реактиви і матеріали: етанол, концентрована сульфатна кислота, 10 % розчин H2SO4, 5 % розчин КІ, фуксинсульфітна кислота, пальник.

Виконання досліду: до сухої пробірки внести 3 см3 етилового спирту та стільки ж розчину концентрованої H2SO4. Обережно нагріти над полум’ям пальника до початку кипіння. Віддаливши пробірку від пальника, до гарячої суміші додати ще 0,5 см3 етанолу. З’являється характерний запах діетилового етеру.

Розчин залишити для визначення доброякісності етеру.

1. Виявлення в діетиловому етері пероксидних сполук. В пробірку налити 1-2 см3 діетилового етеру, додати 0,5 см3 розчину розбавленої сульфатної кислоти й 0,5 см3 розчину калій йодиду КІ. Збовтнути та через 1-2 хв. дослідити. Якщо в етері є домішки пероксидних сполук, виникає жовте забарвлення, яке свідчить про наявність у суміші вільного йоду.

2. Виявлення етаналю. У пробірку помістити 2-3 см3 досліджуваного розчину та додати 1 см3 розчину фуксинсульфітної кислоти. Суміш збовтнути. За наявності в етері домішок альдегідів безбарвний розчин фуксинсульфітної кислоти забарвлюється у рожевий колір. Такий етер не придатний для використання (зокрема для наркозу).

Завдання: записати схему одержання діетилового етеру з етанолу. Спостереження. Перевірити його на доброякісність та записати реакції виявлення пероксидних сполук та етаналю у діетиловому етері.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Классификация этилового спирта | Технология производства этилового спирта | Идентификация и экспертиза этилового спирта | Органолептическая оценка | Физико-химические показатели | Спирт этиловый питьевой 95 %-й. | Упаковка и маркировка. | Застосування етанолу | Способи одержання | Реакції атома Гідрогену гідроксигрупи |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав