Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сучасні підходи до розуміння категорії здійснення права.

Читайте также:
  1. I. Понятие и виды источников (форм) права.
  2. II. Методология теории государства и права.
  3. Internet и система права.
  4. Jus Gentium как прообраз международного права.
  5. А 119. Значение толкования норм права...
  6. А) Общие принципы и подходы к изучению истории отечественного государства и права.
  7. А146. Предприятие с точки зрения гражданского права...
  8. Авторское право и смежные права.
  9. Авторское право и смежные права.
  10. Авторское право и смежные права.

На сьогодні існують два основні підходи до розуміння співвідношення понять реалізація права і правозастосування. Відповідно до першого підходу, правозастосування розглядається як одна з форм реалізації права.

Прибічники іншого підходу проводять розподіл між правозастосуванням і реалізацією права. С. С. Алексєєв, вважає, що правозастосування - це владна індивідуально-правова діяльність, яка спрямована на рішення юридичних справ і в результаті якої в тканину правової системи включаються нові елементи - індивідуальні приписи.

Подібної думки дотримуються і вчені одеської правової школи які, у своїх дослідженнях, обґрунтовують, що існує корінна відмінність між правозастосуванням і безпосередньою реалізацією права. Суб'єкт безпосередньої реалізації права самостійно визначає свою поведінку згідно правовим приписам, а суб'єкт правозастосування упорядковує не свою поведінку, а поведінку сторонніх суб'єктів.

У цьому ключі, викликає інтерес позиція, висловлена Т. В. Кашаніною, яка вважає, що найвищою формою узагальнення відносно втілення в життя правових приписів, являється здійснення права. Причому, здійснення права - це, втілення (втілювання) встановлених норм права в діяльності суб'єктів права. Слід розрізняти два типи здійснення права: безпосередній тип, або реалізація права; і правозастосовний тип.

В цілому, підтримуючи і не заперечуючи проти цього твердження, відмітимо, що в запропонованій Т. В. Кашаніной типології, є невелика невідповідність логічним прийомам викладу матеріалу. Характеризуючи перший тип, автор використовувала поняття - "безпосередній", проте другий тип був названий - "правозастосовний". Представляється вірнішим, для назви другого типу здійснення права, використання поняття "опосередкований".

Опосередкований – даний не безпосередньо, не на пряму, а на посредство чого\кого-сь іншого.

Спираючись на наведені данні, стає можливим зробити висновок про необхідність сепарації опосередкованого типу здійснення права на такі види: публічно-правове правозастосування і приватноправове правозастосування. У даному випадку, класифікаційним критерієм є статус суб'єкта правозастосування: а) публічно-правове – таке, що здійснюється суб'єктом, наділеним державно-владними повноваженнями; б) приватноправове - таке, що здійснюється іншими уповноваженими суб'єктами, що не володіють державно-владними повноваженнями.

Відповідно, стає можливим скласти таку типологію здійснення права:

Здійснення права складається з таких типів: безпосереднього - правореалізаціонного; опосередкованого – правозастосувального.

Безпосередній тип здійснення права втілюється в життя в наступних формах: виконання, використання, дотримання.

Опосередкований тип здійснення права класифікується на два види: публічно-правове та приватноправове правозастосування.

Як публічно-правове, так і приватноправове правозастосування поділяються на два підвиди: організаційно-виконавче (здійснюється в наступних формах: конкретизація; контроль); і правоохоронне (здійснюється в наступних формах: розв'язання спорів; накладення санкції).

Правозастосовна діяльність складається з певних процедур. В юридичній науці сформульована категорія «правозастосовний процес». Правозастосовний процес складається з трьох стадій (встановлення фактичних обставин справи; встановлення юридичних обставин справи; винесення рішення по справі).

Діяльність суб’єкта застосування права строго регламентована правовими актами, має встановлену ціль і завершується прийняттям правозастосовного акту.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав