Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особливості правозастосовної діяльності.

Читайте также:
  1. I.3.Особливості політичного становища гетьманів у 1648-1667 роках.
  2. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування
  3. Біографічні особливості М. Драгоманова
  4. Біографічні особливості М. Костомарова
  5. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ "ПОТОЧНОГО" ВІДНОВЛЕННЯ
  6. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ЗАНЯТЬ
  7. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІДНОВНИХ
  8. Бюджет ЄС, його призначення і особливості. Організація бюджетного процесу. Бюджетна стратегія. Що необхідно вирішити Україні в цій царині для майбутнього вступу до ЄС?
  9. В Україні проводиться державна екологічна експертиза, яка є обов'язковою у процесі господарської, інвестиційної, управлінської діяльності.
  10. Варіант 8 (Р,С,Т,У) Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим іноземного інвестування

Загальна характеристика правозастосування. Суб'єкти права, втілюючи правові розпорядження в життя, у ряді випадків можуть діяти самостійно, а в окремих випадках вони позбавлені такої можливості.

При виникненні подібної ситуації, очікуваний правовий результат не може бути досягнутий без втручання органів наділених особливими повноваженнями, владою проводити певні процедури, пов'язані з опосередкованим здійсненням права.

Відповідно, якщо реалізація права носить вольовий характер (тільки лише від волі суб'єкта права залежить реалізує він наявні права чи ні, чи зробить заборонене діяння, або втримається від протиправної поведінки) і в ряді випадків може здійснюватися у формі бездіяльності, то правозастосуванню властивий владний характер (наявність особливих, виняткових повноважень у суб'єкта правозастосування) і тільки активна дія.

Досліджуючи реалізацію права, можна прийти до висновку, що це сфера самовираження особистості, її правової активності і життєвої позиції.

Правозастосування ж видається тією сферою, де влада є складовою частиною механізму здійснення права. Тут особливого значення набуває правозастосовча ідеологія, рівень правової культури суб'єкта правозастосування. Правова активність і правомірна поведінка, апріорі маються на увазі у відношенні суб'єкта що наділяється владою, статус якого повинен бути легальний і легітимний.

Однак, у відношенні суб'єкта правозастосування, виникає питання про природу тієї влади, повноваженнями від якої він наділений. Виключно чи це прерогатива державної влади, або тут можливо більш широке тлумачення поняття «владний характер» правозастосування?

Для відповіді на це питання, доцільно звернутися до поняття юрисдикції, а також ознак та форм правозастосування, з метою встановити їх універсальні характеристики, такі, які невіддільні від цих понять незалежно від тієї сфери, в якій можливо їх розглядати: публічної чи приватної.

Юрисдикція - правомочність уповноважених органів і посадових осіб щодо розгляду правових конфліктів (широке тлумачення юрисдикції).

Отже, ми можемо говорити про юрисдикцію, і у частноправовой сфері, сфері діяльності уповноважених органів підприємств з вирішення корпоративних спорів.

Від форм правозастосування, необхідно відрізняти види правозастосування - однорідні групи правозастосовної діяльності, об'єднані специфікою суб'єктів які здійснюють застосування права.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав