Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методи встановлення ефективності категорій права.

Читайте также:
  1. I ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КУРСОВОЙ РАБОТЫ
  2. I. Из истории развития методики развития речи
  3. I. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНОЙ РАБОТЫ
  4. I. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  5. I. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  6. I. ОБЩИЕ ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  7. I. Организационно - методический раздел
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  10. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ

У вітчизняній традиції слово «ефективність» розуміється більш широко, приблизно так, як в Європі розуміють «оцінку законів». У європейській традиції ефективність - один з елементів оцінки. В українській, так само як і в російській науковій традиції, навпаки, поняття "ефективність" використовується як найбільш широка категорія, яка охоплює різні аспекти ефективності.

Надзвичайно важливо розділяти ефективність законотворення, ефективність правової політики (правильності тих соціальних цілей, які намагаються досягти шляхом прийняття цього закону), ефективність здійснення права.

Треба зазначити, що у вивченні ефективності законів використовуються два основні підходи. Найбільш поширений і популярний підхід до ефективності - це порівняння мети та результату закону. Такий підхід не враховує цілого ряду дуже важливих моментів. Він не враховує, насамперед, якою ціною досягнуто результату, він не враховує побічних наслідків, які можуть перекреслити і дискредитувати досягнуту мету, він не враховує того, що сама мета спочатку буває визначена невірно.

Другий підхід, полягає в тому, що повинен вимірюватися реальні зміни, які відбулися у суспільному житті. Однак, при такому підході дуже важко зрозуміти, а в чому, власне, роль норми? Як виділити її з контексту всіх інших засобів, які були використані для досягнення мети?

Оцінення форм законодавства, з одного боку, є важливим елементом соціології законодавства. З іншого боку, воно також є суттєвою частиною законодавчої методології. На відміну від підготовки законопроектів, вона швидше включає матеріальні, змістовні аспекти законодавства, ніж його формальні аспекти і в першу чергу стосується відносин між нормативним змістом і його наслідками в соціальній дійсності.

На сьогоднішній день, домінуючі становище в цій галузі займає метод оцінки регуляторного впливу, або регулюючої дії права (надалі - ОРВ). Під ОРВ розуміється набір певних засобів, методик, способів, процедур, які дозволяють певному державному органу або чиновнику виробити адекватну політику і впровадити її. ОРВ являє собою різновид оцінки програм і політик.

Основна роль ОРВ полягає в відсіві необдуманих і недоцільних рішень на етапі прийняття того чи іншого нормативно-правового акта, оцінці того, чи досягає регулювання поставлених цілей, а також в оцінці можливих наслідків нового регулювання. Найчастіше це здійснюється шляхом монетизації потенційних витрат і вигод нового регулювання, а також оцінки його сторонніх ефектів.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав