Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Функції податків.

Читайте также:
  1. A. Моторні функції верхніх кінцівок
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  4. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  5. В.Г. Афанасьєв називає наступні основні управлінські функції: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання і корегування; облік і контроль.
  6. Взаємозв’язок операційної функції з іншими функціями організації
  7. Визначення, функції та типи електронного архіву.
  8. Відповідність, відображення і функції
  9. Вміст невпорядкованого файла переписати у файл, що організований розділами. Розробити функції для редагування файлу та роботи з ним.
  10. Господарський договір, його ознаки, функції та класифікація

Податки виконують три найважливіші функції: по-перше фіскальна (забезпечення формування дохідної частини бюджету), по-друге соціальна (підтримка соціальної рівноваги шляхом зміни співвідношення між доходами окремих соціальних груп), з метою згладжування нерівностей між ними, по-третє регулювальна (державне регулювання економіки).

Першою і найбільш реалізованою функцією податків виступає фіскальна (бюджетна),за допомогою фіскальної функції реалізується головне суспільне призначення податків – формування фінансових ресурсів,що акумулюються бюджетах різних рівнів та державних позабюджетних фондах і необхідних для здійснення державою своїх функцій.

Соціальна функція податків реалізується за допомогою застосування різних систем оподаткування і надання податкових пільг соціального характеру окремим верствам населення. Залежно від розміру доходу платника податків розрізняють такі системи справляння податків:

1.Система прогресивного оподаткування, сутність цієї системи полягає в тому, що чим вище дохід,тим непропорційно більша його частина вилучається у вигляді податку.

2.Система пропорційного оподаткування,що передбачає однакову частину податку в доходах незалежно від їх величини.

3.Система регресивного оподаткування,при якій відбувається зменшення ставок податків в міру збільшення доходу.

На практиці зустрічаються всі три системи оподаткування.

У міру удосконалення й підвищення гнучкості податкової системи державні органи все частіше надають окремим групам населення податкові пільги з метою пом’якшення соціальної нерівності.

Регулювальна функція податків проявляється через встановлення і зміну системи оподаткування, визначення податкових ставок та їх диференціацію,надання пільг регулювального характеру. Важливу регулювальну роль відіграє сама система оподаткування прийнята в даній державі,глобальне зменшення податків веде до збільшення прибутку господарюючих суб’єктів,посилення стимулу господарюючої діяльності,зростання капіталовкладень,попиту,зайнятості і взагалі пожвавлення господарської кон’юнктури. Підвищення є звичайним засобом боротьби з перевиробництвом. Змінюючи податкові ставки держава може створити додаткові стимули та інвестиції. Маневруючи рівнем непрямих податків на рівень цін та фонд споживання в цілому.Змінюючи ставки мита держава отримує від партнерів або зустрічні поступки,або погіршення умов національного експорту. Мито- це вид непрямих податків,підвищення якого призводить до здорожчання імпортних,а потім і ввізних товарів,до зниження зовнішньої торгівлі обороту.Зниження ставок або повне скасування ввізного мита спричиняє загострення конкуренції на внутрішньому ринку,уповільнення зростання цін,активізацію зовнішньої торгівлі. Надаючи податкові пільги економічного характеру, держава регулює різні сфери діяльності галузі економіки,стимулює інвестиційну активність,розвиток малого бізнесу та інше. Таким чином,регулювальна функція податків у сучасних умовах полягає не тільки,щоб максимально збільшити прибуток і доходи від податків,алей для того,щоб надані суб’єкту господарювання пільги стимулювали його на конкретну господарську діяльність.




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав