Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Порівняльна характеристика господарських товариств

Читайте также:
  1. Amp;Сравнительная характеристика различных методов оценки стоимости
  2. I. Доказывание, понятие и общая характеристика
  3. II. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИЗНИ
  4. II. Характеристика отдельных типов половых гормонов.
  5. II. Характеристика распределения населения по доходу.
  6. III. ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНДАРТОВ ВТОРОГО ПОКОЛЕНИЯ ПО ИНФОРМАТИКЕ
  7. III. Характеристика стандартов второго поколения по физике
  8. IV. Характеристика профессиональной деятельности бакалавров
  9. IV. Характеристика профессиональной деятельности бакалавров
  10. Аварії, катастрофи, їх характеристика, правила поведінки і дії населення
Основні ознаки і характеристики Акціонерне товариство (АТ) Товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) Товариство з повною відповідальністю (ТзПВ) Товариство з додатковою відповідальністю (ТзДВ) Товариство зі змішаною відповідальністю (командитне)
Засновницькі документи Установчий договір статут Установчий договір, статут Установчий договір Установчий договір, статут Установчий договір
Ступінь відповідальності Обмежена в межах своїх часток акцій Обмежена в межах вкладів у майно Солідарна (необмежена) всім своїм майном В межах вкладів і додаткових належним майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до внеску кожного учасника Солідарна для дійсних членів і обмежена вкладом у майно для членів вкладників
Система управління Загальні збори акціонерів – вищий орган; рада акціонерів, правління – виконавчий орган Збори учасників – вищий орган; дирекція - виконавчий Органи управління не створюють; справи товариства ведуться за загальною згодою учасників Збори учасників – вищий орган; дирекція - орган виконавчий Органи управління не створюються, діє договір доручення, який поширюється для дійсних членів
Статутний фонд Встановлюється у розмірі 1250 мінімальних заробітних плат Встановлюється у розмірі суми 100 мінімальних зарплат Самостійно встановлюється розмір СФ у засновницьких документах Встановлюється у розмірі суми 100 мінімальних заробітних плат Законодавчо не встановлюється розмір СФ, але обмежується розмір частки вкладників (не більше 50 % майна товариства)
Контроль учасників Незалежно від своїх учасників; взаємовідносини на договірній основі Незалежне від своїх учасників Великий контроль учасників товариства Незалежно від свої учасників Великий контроль учасників товариства
Період функціонування Необмежений; найбільш стабільне – смерть чи вихід одного із акціонерів не впливає на існування фірми Необмежений, створюється на невизначений термін 1. Обмежений (смерть чи вихід одного із партнерів означає припинення існування ТзПВ) 2. Необмежений, якщо це передбачено установчим договором Обмежений – створюється на певний термін або для досягнення певної мети 1. Необмежений, у випадках смерті чи виходу одного із членів-вкладників 2. Обмежений в аналогічних випадках з дійсними членами, якщо договором не обумовлено інше
Право передачі власності Необмежені права; власники акцій мають велику свободу Обмежені права, свою частку можна відпустити за згодою за згодою решти учасників одного або кільком учасникам цього ж товариства, або третім особам, якщо інше не передбачено договором Обмежені права, передати свою частку іншим учасникам чи третім особам можна лише за згодою решти учасників Обмежені права, передати свою частину іншим учасникам чи третім особам можна лише за згодою решти учасників Необмежені права для членів-вкладників і обмежені для дійсних членів
Юридична форма Об’єднання капіталів Об’єднання осіб Об’єднання капіталів Об’єднання осіб

Залежним господарським товариством можуть бути: то­вариство з обмеженою або додатковою відповідальністю у разі, якщо двадцять або більше відсотків статутного капіталу тако­го товариства належить іншому (головному) господарському товариству; чи акціонерне товариство, двадцять або більше відсотків простих акцій якого належить іншому товариству. Отже, у самому понятті „залежне господарське товариство” пе­редбачається залежність одного товариства від іншого.

Далі детально зупинимося на властивостях кожного з ви­дів ГТ.

На рис. 2.2.1. подано коротку характеристику акціонерного товариства (АТ).

 
 

 


Рис. 2.2.1. Характеристика акціонерного товариства

 

АТ може бути створене як однією, так і кількома особами. Воно може діяти у складі лише одного учасника у разі, якщо він придбав усі акції цього товариства.

Загальна номінальна вартість випущених акцій становить статутний капітал акціонерного товариства, розмір якого не може бути меншим від суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, діючої на момент створення товариства. Грошові кошти та інші майнові цінності, що є внеском за придбання членства, повністю переходять у власність товариства як юридичної осо­би. Учасник утрачає безпосереднє право на майно, яке вніс при вступі до акціонерного товариства. Безпосередній стосунок уча­сника до свого внеску не може бути відновлений до моменту ліквідації товариства.

Система органів управління товариством включає: загальні збори акціонерів, раду акціонерів (спостережну раду), прав­ління, голову правління, ревізійну комісію. Вищим органом управління товариства є загальні збори. У загальних зборах мають право брати участь усі акціонери, із правом дорадчого голосу – члени виконавчих органів, які не є акціонерами.

Загальні збори визнаються дійсними, якщо в них беруть участь акціонери, які мають відповідно до статуту товариства більш як 60 % голосів.

Акціонери, які володіють більш ніж 10 % акцій, і Держав­на комісія з цінних паперів і фондового ринку можуть призна­чати своїх представників для контролю за реєстрацією акціо­нерів щодо участі у зборах-акціонерів. Пропозиції акціонерів, які володіють більш ніж 5 % акцій, вносяться до порядку ден­ного зборів акціонерів обов'язково. Акціонери, які володіють більш ніж 5 % акцій, мають право вимагати скликання поза­чергових зборів. Акціонери яким належить 10 % володіють значним пакетом акцій. На момент реєстрації АТ має бути оплачено 50 % статутного капіталу (СК). Резервний фонд АТ має становити не менше 15 % СК. Всі акції товариства є іменні. Акції бувають прості та привілейовані. Частина привелійованих акцій становить не більше 25 % СК. Доходом на акції є дивіденди. Дивіденди оплачуються у строк 6 місяців після рішення зборів. Джерелом виплати дивідендів є прибуток підприємства. В акціонерному товаристві, що налічує понад 50 акціонерів, створення спостережної ради акціонерного то­вариства обов'язкове. Спостережна рада створюється з акціо­нерів товариства і покликана стежити за дотриманням інтере­сів акціонерів між проведенням зборів.

Спостережна рада здійснює контроль за діяльністю вико­навчого органу товариства, тому члени спостережної ради не можуть входити до складу виконавчого органу та ревізійної комісії. Виконавчим органом є правління або інший орган, передбачений статутом, який здійснює керівництво поточною діяльністю товариства. Роботою правління керує голова прав­ління, який призначається або обирається відповідно до стату­ту товариства.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю правлін­ня товариства здійснюється ревізійною комісією, яка обираєть­ся з числа акціонерів. Членами ревізійної комісії не можуть бути члени правління ради акціонерного товариства та інші посадові особи.

Згідно Закону України „Про акціонерні товариства”, акціонерні товариства бувають приватні та публічні. Акції публічного товариства розповсюджуються вільно шляхом підписки та продажу на фондовому ринку. Акції приватного товариства розповсюджуються тільки серед учасників та працівників товариства. В приватному товаристві може бути не більше 100 акціонерів.

Товариство з обмеженою відповідальністю (ТзОВ) найпопулярніше серед інших видів господарських товариств завдяки обмеженому ступеню відповідальності при настанні несприят­ливих обставин. Характеристику ТзОВ подано на рис. 2.2.2.

 

Рис. 2.2.2. Характеристика ТзОВ

Товариство з обмеженою відповідальністю може бути засно­ване одним або кількома особами, при чому воно не може мати єдиним учасником інше господарське товариство, учасником якого є одна особа. Отже, особа може бути учасником лише од­ного товариства з обмеженою відповідальністю, яке має одного учасника.

Мінімальна величина статутного капіталу має становити 1 мінімальну заробітну плату відповідно до Закону Украї­ни „Про господарські товариства. До моменту державної ре­єстрації учасники товариства повинні оплатити не менше ніж 50 % суми своїх вкладів, решту доплачують протягом першого року діяльності товариства. Якщо таку оплату не здійснено, то товариство має оголосити про зменшення свого статутного ка­піталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановле­ному порядку або прийняти рішення про ліквідацію товарист­ва. Статутний капітал підлягає зменшенню, якщо вартість чистих активів товариства виявиться меншою від статутного капіталу після закінчення другого чи кожного наступного фі­нансового року.

Корпоративні відносини (відносини між ТзОВ і конкретни­ми учасниками) припиняються у випадках, відображених на рис. 2.2.3.

 
 

 


 

Рис. 2.2.3. Підстави для припинення корпоративних відносин

 

Виключення і вихід учасника часто вважають синонімами, хоч їх ототожнювати не можна. Принципові відмінності між виключенням і виходом учасника відображені в табл. 2.2.3.

Таблиця 2.2.3




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 206 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав