Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ключові терміни. Підприємство, установа, організація, організаційно-правова форма, господарські товариства, індивідуальне підприємництво

Читайте также:
  1. Важливі терміни з охорони праці
  2. Державні стандарти на терміни і визначення
  3. Ключеві терміни та поняття
  4. Ключові слова
  5. Ключові слова.
  6. Ключові терміни
  7. Ключові терміни
  8. ЛЕКЦІЯ 4. ДЕРЖАВНІ СТАНДАРТИ УКРАЇНИ НА ТЕРМІНИ
  9. ЛЕКЦІЯ 4. ДЕРЖАВНІ СТАНДАРТИ УКРАЇНИ НА ТЕРМІНИ

Підприємство, установа, організація, організаційно-правова форма, господарські товариства, індивідуальне підприємництво, об’єднання підприємств, асоціація, концерн, консорціум, корпорація, холдинг компанія, унітарне підприємство, корпоративне підприємство, мале підприємництво, акція, дивіденд.

 

Поняття та класифікація організаційно-правової форми підприємництва

Вибір організаційно-правової форми підприємництва є важ­ливим і складним етапом на шляху започаткування підприєм­ницької діяльності.

Організаційно-правова форма — це форма юридичної особи, що характеризує специфіку її створення, майнового статусу, її прав і прав засновників (учасників) на майно та особливості їх­ньої відповідальності за зобов'язання суб'єкта.

Організаційно-правова форма передбачає поєднання органі­заційних і правових ознак, що характеризують особливості як створення юридичної особи, так і її діяльності. Різноманітність організаційно-правових форм діяльності підприємців зумовле­на багатьма факторами, відображеними на рис. 2.1.1, утому чис­лі й тим, що кожна з форм має свої переваги та недоліки, які виявляються по-різному, залежно від сфери та масштабу діяль­ності суб'єкта.

 


Рис. 2.1.1. Фактори, які впливають на вибір організаційно-правової форми підприємництва

Організаційно-правова форма встановлює особливості пра­вового режиму діяльності певного суб'єкта, що має важливе значення і безпосередньо впливає на інтереси його контраген­тів, оскільки визначає, зокрема, можливість стягнення за бор­гами суб'єкта та висунення звернення вимог до його учасників тощо. Ця особливість є визначальною для характеристики об­сягу прав, обов'язків, меж відповідальності конкретного су­б'єкта підприємництва.

На сучасному етапі розвитку ринкових відносин функціону­ють різні підприємницькі утворення, але з неоднаковим ступе­нем юридичного кодування.

Класифікація організаційно-правових форм підприємниц­тва у загальному вигляді представлена в табл. 2.1.1 кожна з форм підприємницьких утворень розподілено в ту чи іншу гру­пу згідно із класифікаційними ознаками.

 

Таблиця 2.1.1




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав