Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Одержання кредитів в іноземній валюті

Читайте также:
  1. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів
  2. Баланс руху капіталів та кредитів.
  3. Біотехнологічні способи одержання (виробництва) меду
  4. Застосування заходів прокурорського реагування за наслідками прокурорського нагляду за додержанням законодавства щодо житлових прав громадян.
  5. Класифікація банківських кредитів
  6. Класифікація банківських кредитів. Принципи й умови кредитування. Оцінка кредитоспроможності позичальника.
  7. Одержання ПВС
  8. Особливості відкриття рахунків в іноземній валюті
  9. Патент: право на одержання, порядок одержання, припинення дії та визнання його недійсним.

Одержання кредитів можливе не тільки в націо­нальній, але й іноземній валюті.

Відповідно до абз. 3 п. 10 “Положення про креди­тування” кредити в іноземній валюті надаються юри­дичним особам — резидентам, фізичним особам — резидентам, що займаються підприємницькою діяль­ністю, резидентам щодо операцій, здійснюваних ними з використанням платіжних карток міжнарод­них платіжних систем, і юридичним особам - нерезидентам - банківським установам. У п. 24 По­ложення передбачено, що кредити в іноземній валюті надаються комерційними банками за умови мобілізації ними валютних ресурсів на відповідний термін. При цьому допускається часткове або повне конвертування кредитних коштів у гривню на між-банківському валютному ринку України або в іншу іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України або на міжнародних валютних рин­ках відповідно до умов укладених кредитних дого­ворів.

Можливо одержання резидентами кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів.

Суб'єкти підприємницької діяльності України нерідко одержують кредити від іноземних креди­торів. Так, тільки за перше півріччя 1998 року Київським регіональним управлінням НБУ було зареєстровано 195 іноземних кредитів на сотні мільйонів доларів.

Одержання кредитів від нерезидента не є одер­жанням виручки від здійснення експортних опе­рацій. Такий висновок випливає з визначення експорту (експорту товарів), що міститься в ст. 1 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність". Тут експорт (експорт товарів) визначений як подаж товарів іноземним суб'єктам господарської діяльності та вивезення товарів через митний кор­дон України, включаючи реекспорт товарів, крім передачі майна суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності іноземному суб'єкту господарської діяль­ності за кордоном як натуральної частки участі у формуванні статутного капіталу при спільній госпо­дарській діяльності. Національний банк України за­значив, що кредит в іноземній валюті, наданий на умовах кредитора-нерезидента, не є валютною ви­ручкою резидента (лист Національного банку України від 27.10.97 р. № 13-125/2137-7794).

Одержання кредитів від іноземних кредиторів підлягає реєстрації відповідно до Положення про порядок реєстрації одержання резидентами кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів, яке затверджено постановою Правління Національного банку України від 07.05.97 р. № 144.

Кредити в іноземній валюті від іноземних креди­торів можуть одержувати юридичні особи — рези­денти України для здійснення діяльності, передбаченої їх статутними документами (раніше це було можливо тільки під конкретні проекти). Вказані кредити отримуються у безготівковій формі.

Резиденти можуть купувати іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку для направлення її на погашення заборгованості як за основним бор­гом, так і заборгованості з відсотками, можливими штрафними санкціями та іншими платежами в іно­земній валюті в розмірах, передбачених кредитними Угодами.

Для одержання реєстраційного свідоцтва резиденту-позичальнику необхідно подати до відпо­відного обласного управління Національного банку України лист-повідомлення за встановленою формою.

Реєстраційні свідоцтва на одержання резидентами кредитів в іноземній валюті від іноземних кредиторів надаються обласними управліннями Національного банку України.

Національний банк України не здійснює реєстрацію таких операцій, як одержання резидентом від нерезидента (компанії, фірми) кредиту у формі відстрочки платежу за реалізовані товари, ви­конані роботи, надані послуги. Вказані операції регулюються чинним законодавством України, зовнішньоекономічними контрактами та міжнародними угодами.

Уповноважений банк у межах отриманої ним ліцензії на право здійснення операцій з валютними цінностями може залучати кредитні ресурси від іно­земних банків-кореспондентів на строк до 1 року з урахуванням можливої пролонгації кредиту (при цьому загальний строк користування кредитом не може перевищувати 1 рік) без одержання реєст­раційного свідоцтва. Для залучення кредитних ресурсів на строк понад 1 рік уповноважений банк має одержати таке свідоцтво.

Підставою для відмови у наданні резиденту свідоцтва про реєстрацію Національного банку України може бути неналежним чином оформлений лист-повідомлення.

Реєстраційне свідоцтво видається резиденту-пози-чальнику без права передачі його третім особам для реалізації тільки одного кредитного проекту. Воно не може бути підставою для залучення іншого кре­диту або збільшення суми кредиту та здійснення інших валютних операцій.

У разі необхідності внесення змін та доповнень до кредитної угоди (зміна суми кредиту, строку по­гашення тощо) позичальник може звернутися в об­ласне управління Національного банку України з клопотанням щодо внесення відповідних змін або доповнень до тексту реєстраційного свідоцтва. Зміни та доповнення оформлюються у вигляді додатка до реєстраційного свідоцтва, який є невід'ємною части­ною раніше наданого реєстраційного свідоцтва.

Реєстраційне свідоцтво дійсне за наявності реєстраційного номера, дати і печатки установи Національного банку України.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України "Про введення механізму страхування ек­спортних та кредитних ризиків" від 17.08.98 Р-№ 1280, питання про надання Кабінетом Міністрів України гарантій або інших зобов'язань щодо забез­печення погашення заборгованості українських юридичних осіб за іноземними кредитами розглядаються Валютно-кредитною радою Кабінету Міністрів України в першочерговому порядку за наявності договору страхування відповідних кредитних ризиків держави.

Договори страхування відповідних кредитних ризиків держави приймаються на розгляд відповідно до п. 1 Постанови, якщо вони укладені страховиками, які:

а) мають сплачений статутний фонд у розмірі, еквівалентному не менше 500 000 екю;

б) одержали ліцензію Комітету у справах нагля­ду за страховою діяльністю на страхування таких ризиків;

в) є членами фонду страхових гарантій, створе­ного відповідно до цієї Постанови.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав