Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Процес стратегічної сегментації ринку

Читайте также:
  1. A. ненормальный ход родового процесса, родо­вые травмы
  2. ATL та BTL на сучасному ринку маркетингових комунікацій
  3. CISC и RISC-процессоры
  4. D. как завершающий этап сукцессионного процесса
  5. GMAW процесс
  6. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  7. I. Определение эпидемического процесса и методологическое обоснование разделов учения об эпидемическом процессе.
  8. I. ПОЧЕМУ МЫ ДОЛЖНЫ ИЗУЧАТЬ СТОРОНЫ И СВОЙСТВА ПЕДАГОГИЧЕСКОГО ПРОЦЕССА?
  9. I. Сутність ринку та її функції
  10. IBM рассказала о процессоре Power7

Сегментація ринку – це складний і відповідальний процес. Одна з основних причин труднощів полягає в тому, що зовнішнє сере­довище розглядають не з позицій реалізації традиційного набору продуктів, які виробляє конкретна організація, а як сферу поро­дження нових потреб, що можуть привабити будь-якого конку­рента. У цьому випадку споживач не стільки вибирає товар, скільки прагне кращого вирішення проблеми – задоволення конкретної своєї потреби. Водночас один і той же продукт може бути призначений для різних груп споживачів, які мають різні смаки. Все це спонукає до формування груп споживачів з однако­вою реакцією на запропонований товар.

Сегментація ринку – це процес поділу ринку, тобто поділ клієнтів організації на певні групи, які мають однакові потреби.

Об’єкт – всі напрями діяльності в їх сукупності;

Мета – поділ цих напрямів на однорідні групи, які харак­теризуються: однаковою технічною концепцією; однаковими технологіями; однаковими ринками; од­наковими конкурентами.

Призначення – встановлення мож­ливостей створення або при­дбання нових напрямів діяльності; потреби роз­витку або відмови від по­точних напрямів діяльнос­ті

Існують різні способи ідентифікації цільових груп споживачів. Більшість дослідників вважають, що сегментацію здебільшого здійснюють у два етапи: макро- і мікросегментація.

Макросегментація – це ідентифікація ринку товару, яка вра­ховує групи споживачів і набір функцій, що ґрунтується на конк­ретній технології. Макросегментація може здійснюватися за та­кими критеріями:

ü потреба – це функція (комбінація функцій), яку намагаються задовольнити (наприклад, автомобіль може бути особистим транс­портом, засобом для роботи чи соціальним символом, а також може поєднувати усі ці функції);

ü технологія – це існуючі способи виконання зазначених функ­цій. Цілком можливо, що існує декілька варіантів вирішення проблеми: двигун автомобіля може працювати на бензині чи на дизпаливі; він може бути турбокомпресорним або дво-, три-, чоти­рициліндровим; використовувати один чи декілька карбюраторів або відповідну систему впорскування;

ü тип споживачів визначають за географічними (локалізація), соціально-економічними (професія), соціально-демографічними (вік, місце проживання) критеріями;

ü географічний район враховують тоді, коли є істотні відмінності між споживачами різних географічних районів.

Сегментація істотно залежить від виду товару, який реалізують на ринку. Наприклад, для сегментації ринку споживчих товарів найчастіше визначальними є географічні, демографічні, соціаль­но-економічні та поведінкові критерії. А для товарів виробничого призначення першочергове значення мають географічні, техно­логічні, юридичні й економічні критерії.

Детальніший аналіз різноманітних потреб всередині ринків то­вару здійснюють на етапі мікросегментації. Очевидно, що спожи­вачі в межах певного ринку товару зацікавлені в однаковій функ­ції, наприклад у точному відліку часу при купівлі годинника. Однак, вони можуть мати специфічні очікування або переваги щодо цієї функції чи додаткових послуг, які її супроводжують.

Мікро сегментація – це процес визначення груп споживачів (сегментів) у межах ідентифікованого ринку товару. За законом Парето, 20% споживачів купують 80% від загальної кількості конкретного виду продукції. Зрозуміло, що це співвідношення не є постійним і може становити 18:82 чи 25:75, але значення зако­ну від цього не змінюється: він є справедливим як для споживчих товарів, так і для товарів виробничого призначення.

Мікросегментація для товарів споживання може здійснювати­ся на основі:

ü соціально-демографічних характеристик споживачів (соціально-демографічна чи описова сегментація);

ü вигод, на які претендують потенційні клієнти (сегментація за вигодами);

ü сти­лю життя (соціально-культурна сегментація); характеристик пове­дінки при купівлі (поведінкова сегментація).

Під час сегментації ринку використовують методи групувань, стратифікації, кластеризації, випадкової та невипадкової вибірок.

Процес сегментації здійснюють згідно з певною послідовністю.

Алгоритм сегментації ринку:

1. Визначення важ­ливих і релевантних критеріїв для поділу ринку на сегменти.

2. Аналіз критеріїв і вибір не більше двох-трьох з них, які дають змогу визначити та систематизувати головні сегменти.

3. Визначення та­ких сегментів, на які організація спрямовуватиме свої зусилля відповідно до її цілей та можливостей.

4. Безпосередньо сегментація ринку, тобто побудова ринково-продуктової таблиці відповідно до обраних критеріїв. Таблицю будують за такими правилами: формують максимально широкий перелік змінних сегментації; аналізують ці змінні з ме­тою вибору тих, які дійсно мають стратегічне значення; групують змінні з сильною взаємною кореляцією, що виключає неможливі комбінації змінних; об’єднують певні сегменти, якщо відмінності між ними незначні.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав