Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методи пошуку та підбору персоналу

Читайте также:
  1. I ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КУРСОВОЙ РАБОТЫ
  2. I. Из истории развития методики развития речи
  3. I. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНОЙ РАБОТЫ
  4. I. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  5. I. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  6. I. ОБЩИЕ ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ
  7. I. Организационно - методический раздел
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  10. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ

Як і будь-який процес, що претендує на досягнення необхідної ефективності, процес пошуку і підбору персоналу повинен мати досить чітку системність (або технологічність). Системність процесу передбачає, насамперед, визначення (вибір) значимого критерію ефективності.

Як критерій ефективності кожного зі способів (або сукупності способів) пошуку і підбору персоналу варто використовувати критерій результативності R пошуку‚ як функції часу Т пошуку, вартості S пошуку і професійних якостей Q підібраного спеціаліста.

R = f (T; S; Q)

При цьому під результативністю розуміється ступінь успішності пошуку і підбору необхідного (відповідно до висунутих вимог) спеціаліста за час пошуку, що не перевищує необхідного, і при витратах, не більших за заздалегідь установлені. Значення результативності змінюється в межах від 0 до 1. Під результативним способом варто розуміти спосіб (або сукупність способів), застосування якого (-их) буде забезпечувати значення R > 0,8-0,9, тобто з 10 підібраних спеціалістів 8-ома - 9-тьма спеціалістами роботодавець буде вдоволений після закінчення 6-9 місяців роботи даного спеціаліста в компанії. При цьому період 6-9 місяців обраний не випадково. Як правило, саме після закінчення даного періоду часу (а не після 3-х місяців випробного терміну) новий працівник повністю адаптується до середовища компанії і виходить на оптимальний для себе режим роботи, а роботодавець остаточно формує свою думку про професійну придатність і перспективність нового співробітника.

Після вибору критерію ефективності розглянемо способи пошуку і підбору. В даний час найпоширенішими способами пошуку і підбору спеціалістів є наступні способи:

· пошук через засоби масової інформації (1);

· пошук через друзів і знайомих (2);

· пошук серед випускників відповідних Вузів (3);

· пошук усередині власної компанії (4);

· пошук через державні центри зайнятості (5);

· пошук через кадрові агентства, що надають послуги для роботодавців безкоштовно (6);

· а також прямий пошук (рекрутинг) (7), в тому числі прямий пошук силами рекрутингових компаній.

При цьому під параметром Q розуміється ступінь відповідності професійних якостей спеціаліста, що підбирається, і потрібних професійних якостей, необхідних для ефективного виконання обов'язків на даній посаді. Значення Q змінюється в межах від 0% до 100%. Якщо спеціаліст має професійні якості‚ що повністю відповідають необхідним для даної посади, то значення Q дорівнює 100%.

Зазначені способи можуть застосовуватися як окремо, так і в поєднанні з іншими способами пошуку. Кожний із зазначених способів доцільний і ефективний залежно від:

· часу Т пошуку;

· вартості S пошуку;

· рівня вимог Q до потенційних кандидатів.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав