Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Рекомендації щодо усунення виявлених недоліків і порушень, удосконалення ведення обліку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування

Читайте также:
  1. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  2. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  3. V Методика проведення уроку
  4. VIII. Правила обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  5. Автоматизована (комп’ютерна) форма ведення бухгалтерського обліку
  6. Автотранспортне страхування
  7. АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ЙОГО НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  8. Апарати для проведення гідромеханічних та механічних процесів.
  9. Апарати для проведення теплових процесів.
  10. Введення

 

З 2011 року кардинально змінилися правила нарахування внесків на державне соціальне страхування. Відтепер замість чотирьох різних внесків за різними ставками до чотирьох різних фондів слід сплачувати один — але й далі за різними ставками, а кошти розподіляються між різними фондами. Тож запровадження єдиного соціального внеску не надто полегшило роботу бухгалтера, а якщо врахувати незвичність нових правил, неважко і взагалі розгубитися. Порядок нарахування і сплати єдиного соціального внеску регулює Закон №2464. Відповідальність за його виконання покладено на Пенсійний фонд України.

Головною ідеєю Закону №2464 є Реєстр соцстрахування (а не просте запровадження єдиного внеску, його нарахування, сплата, звітність та відповідальність), який об'єднує в одному інформаційному фонді (базі) всю необхідну інформацію для поетапної реалізації в Україні єдиної системи соціального страхування.

Тому, враховуючи мінливість законодавчих актів загострюється потреба в удосконаленні ефективності методологічних та організаційних аспектів аудиту нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування в економіці України.

Аудит виконує соціальну функцію в процесі управління незалежно від суспільно-політичного устрою, в умовах якого функціонує суб'єкт господарювання, та є об'єктивною необхідністю у врегулюванні соціально-трудових відносин, шляхом активізації механізму трудових ресурсів, з одного боку, та правильного розподілу витрат на їх відтворення з іншого.

Аудит є однією із функцій управління господарською діяльністю підприємства. Одним із його вирішальних завдань є надання інформації про діяльність підприємства для прийняття ефективних управлінських рішень, що можливе лише за раціональної його організації. Організовуючи систему внутрішнього контролю або аудиту на підприємстві необхідно дотримуватися системного підходу, що забезпечує його найбільшу результативність та, в свою чергу, визначає раціональність контрольної діяльності.

Суб'єктами внутрішнього контролю або аудиту виступають:

- суб'єкти організації (керівник, власник або підпорядкований йому орган - на них покладено обов'язок організувати контрольну діяльність на підприємстві);

- суб'єкти здійснення контролю (працівники підприємства, які підпорядковані керівнику підприємства; підрозділи апарату управління, на яких делеговано контрольні функції адміністрацією).

Виходячи з необхідності ефективного виконання завдання аудиторського контролю операцій з нарахування внесків на державне соціальне страхування, то раціоналізації вимагає сам процес організаційно-методичних заходів контролю. Під процесом розуміють певну узгоджену послідовність виконання визначених дій для досягнення поставленої мети.

Організаційна стадія внутрішньогосподарського контролю передбачає: визначення суб'єктів здійснення контрольних процедур, об'єктів, що підлягають контролю; ідентифікація питань, на які слід звернути увагу в ході перевірки; здійснення планування контролю (розробка плану здійснення внутрішньогосподарського контролю за обраним об'єктом, розробка класифікатора типових порушень, формування та розпис повноважень суб'єктів контролю); систематизація джерел інформації, що є основою для здійснення контролю, розпис прийомів документального та фактичного контролю, що доцільно застосовувати по відношенню до обраного об'єкту перевірки.

Методична стадія аудиту орієнтована на встановлення правильності оформлення та легітимності первинних документів з нарахувань і утримань єдиного внеску та відображення на їх підставі даних фактів господарського життя в системі рахунків бухгалтерського обліку.

Аудит нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування доцільно розпочинати з перевірки наявності та дотримання умов Колективного договору, Положення про оплату праці, Положення про соціальний пакет. Після чого звернути увагу на правильність документального оформлення виплат працівникам та несуперечність їх здійснення нормам чинного законодавства та положенням внутрішніх документів підприємства, ознайомлення з якими відбулися на першому етапі методичної стадії аудиту.

Перший етап аудиту необхідно присвятити перевірці правильності нарахування основної, додаткової заробітної плати та інших компенсаційних виплат. Лише слід здійснювати дану контрольну процедури з врахуванням специфіки тієї форми оплати праці, яка застосовується на підприємстві. На наступному етапі необхідно здійснити перевірку правильності визначення платників та ставок нарахування єдиного внеску, з урахуванням кола застрахованих осіб та страхувальників відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На третьому етапі проведення аудиту потрібно перевірити порядок обчислення єдиного внеску та подання звіту щодо сум єдиного внеску. Слід звернути увагу на арифметичний перерахунок збору, виходячи з бази та ставок та факт подання місячного звіту щодо сум даного платежу. В процесі перевірки необхідно здійснити аудит повноти і своєчасності нарахування та сплати сум єдиного внеску – це й буде четвертим етапом. Потрібно здійснити звірку повноти сплати страхових внесків до вповноваженого органу, а також встановлення своєчасності перерахування частки страхових внесків, які нараховані за відповідний базовий період.

П’ятий аудиту це перевірка відображення всіх сум по єдиному соціальному внеску в бухгалтерському обліку, тобто перегляд правильності застосування кореспонденції рахунків при нарахуванні та сплаті загальнообов’язкового платежу.

І заключний етапом аудиту нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування буде формулювання думки та надання звіту за наслідками аудиторської перевірки.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав