Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Нормативно-правове забезпечення охорони праці

Читайте также:
  1. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  2. VII. Забезпечення
  3. А тепер – до праці!!! Бажаю успіху!!!
  4. А тепер – до праці!!! Бажаю успіху!!!
  5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ КРАЇНИ
  6. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  7. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  8. Аналіз загальних показників організації праці
  9. АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ЙОГО НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  10. Аналіз інформаційно – аналітичного забезпечення загального відділу у Надвірнянській райдержадміністрації

 

Одна з найважливіших державних задач – охорона життя та здоров’я громадян в процесі їх трудової діяльності, створення безпечних та нешкідливих умов праці. Адже охорона праці має, безперечно,важливе економічне значення – це висока продуктивність праці, зниження витрат на оплату лікарняних, компенсацій за важкі та шкідливі умови праці тощо.

Охорона праці,як визначено в ст. 1 Закону України «Про охорону праці» – це система правових,соціально-економічних,організаційно-технічних,санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Законодавство про охорону праці являє собою систему взаємопов’язаних нормативних актів,що регулюють відносини у галузі реалізації державної політики охорони праці. Правовою основою законодавства щодо охорони праці є Конституція України, Закон України «Про охорону праці», Закон України «Про охорону здоров’я», Закон України «Про пожежну безпеку», Кодекс законів про працю України, Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Серед підзаконних актів основними є акти Державного департаменту з нагляду за охороною праці і Державні стандарти безпеки праці.

Закон України «Про охорону праці» вступив в дію з 1 січня 2003 року. Він регулює відносини між власником або уповноваженим ним органом і працівником з питань безпеки,гігієни праці і виробничого середовища, визначає основні положення щодо реалізації конституційного права громадян на охорону їхнього життя і здоров’я в процесі трудової діяльності.

Кодекс законів про працю України регламентує питання створення безпечних і нешкідливих умов праці,обов’язків власників і працівників, контролю за дотриманням вимог нормативних актів про охорону праці.

Питання організації служби охорони праці на підприємстві ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» регулює Типове положення про службу охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 21.03.07р. №55.Також цим положенням регулюється створення і діяльність даної комісії.

Навчання та інструктаж проводяться на основі Типового положення про навчання з питань охорони праці,затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 17.12.99р. №27.

Крім вищеназваних нормативних актів в ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» діють також накази,положення керівника підприємства.

В ТОВ «Бердичівський пивоварний завод»,згідно з Законом України “Про охорону праці”, передбачена посада інженера з техніки безпеки.

Інженер з техніки безпеки вирішує такі завдання:

- забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд;

- забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;

- професійна підготовки і підвищення кваліфікації з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці;

- вибір оптимальних режимів праці і відпочинку працівників;

- професійний добір виконавців для визначення видів робіт.

Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо керівникові підприємства,до складу якої входять: керівник підприємства,головний механік, інженер з техніки безпеки.

Навчання та інструктажі працівників із питань охорони праці є складовою частиною системи управління охороною праці в ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» Бердичівського району Житомирської області.

Згідно з Типовим положенням про навчання з питань охорони праці, усі працівники, що влаштовуються на роботу, та безпосередньо у виробничому процесі проходять на підприємстві навчання, інструктаж з питань охорони праці. За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводиться з усіма працівниками, яких приймають на постійну або тимчасову роботу, незалежно від освіти, стажу роботи та посади.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу, який зберігається в інженера з техніки безпеки, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у документі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником:

- новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство;

- який буде виконувати нову для нього роботу;

- з відрядженим працівником, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

Повторний інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці в терміни,визначені відповідними чинними галузевими нормативними актами або керівником підприємства з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше:

- на роботах з підвищеною небезпекою – 1 раз на три місяці;

- для решти робіт – 1 раз на шість місяців;

Позаплановий інструктаж проводиться:

- при введенні нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

- при порушеннях працівниками вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або привели до травм, аварій, пожеж;

- при перерві в роботі виконавця робіт більш ніж на 30 календарних днів для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт – понад 60 днів.

-

- 3.2. Аналіз стану охорони праці в ТОВ «Бердичівський пивоварний завод»

-

Розділ ІІІ Закону України «Про охорону праці» визначає організацію охорони праці. Роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. З цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме:

- створює відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці,затверджує інструкції про їх обов'язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролює їх додержання;

- розробляє за участю сторін колективного договору і реалізує комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів та підвищення існуючого рівня охорони праці;

- забезпечує виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються;

- впроваджує прогресивні технології, досягнення науки і техніки, засоби механізації та автоматизації виробництва, вимоги ергономіки, позитивний досвід з охорони праці тощо;

- забезпечує належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх технічним станом;

- забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків, професійних захворювань, та здійснення профілактичних заходів, визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин;

- організовує проведення аудиту охорони праці, лабораторних досліджень умов праці, оцінку технічного стану виробничого обладнання та устаткування, атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці в порядку і строки, що визначаються законодавством, та за їх підсумками вживає заходів до усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я виробничих факторів;

- розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства (далі – акти підприємства), та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства,у виробничих приміщеннях, на будівельних майданчиках, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці, забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці;

- здійснює контроль за додержанням працівником технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці;

- організовує пропаганду безпечних методів праці та співробітництво з працівниками у галузі охорони праці;

- вживає термінових заходів для допомоги потерпілим, залучає за необхідності професійні аварійно-рятувальні формування у разі виникнення на підприємстві аварій та нещасних випадків.

Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог. Інженер з охорони праці підпорядковується безпосередньо роботодавцю. Інженер з охорони праці за своєю посадою і заробітною платою прирівнюються до керівників і спеціалістів основних виробничо-технічних служб.

Інженер з охорони праці,у разі виявлення порушень охорони праці, має право:

- видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов'язкові для виконання приписи щодо усунення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і пояснення з питань охорони праці;

- вимагати відсторонення від роботи осіб, які не пройшли передбачених законодавством медичного огляду, навчання, інструктажу, перевірки знань і не мають допуску до відповідних робіт або не виконують вимог нормативно-правових актів з охорони праці;

- зупиняти роботу виробництва, дільниці, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва у разі порушень, які створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих;

- надсилати роботодавцю подання про притягнення до відповідальності працівників, які порушують вимоги щодо охорони праці.

Припис спеціаліста з охорони праці може скасувати лише роботодавець. Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у разі ліквідації підприємства чи припинення використання найманої праці фізичною особою.

На підприємстві ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» з метою забезпечення пропорційної участі працівників у вирішенні будь-яких питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за рішенням трудового колективу може створюватися комісія з питань охорони праці. Комісія складається з представників роботодавця та професійної спілки, а також уповноваженої найманими працівниками особи,спеціалістів з безпеки, гігієни праці та інших служб підприємства відповідно до типового положення, що затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці. Рішення комісії мають рекомендаційний характер.

В даному господарстві функціонування системи управління охороною праці здійснює інженер з охорони праці, який забезпечуює вирішення конкретних питань стосовно охорони праці. До основних функцій управління охороною праці відносяться:

1. Навчання працівників безпеки праці і пропаганда питань охорони праці;

2. Забезпечення безпеки виробничих процесів та устаткування;

3. Забезпечення безпеки будівель і споруд;

4. Обладнання кабінетів чи куточків з охорони праці;

5. Розробка та виконання планів заходів з охорони праці;

6. Аналіз показників і причин виробничих травм і захворювань;

7. Оперативний контроль стану охорони праці та негайне усунення шкідливих та небезпечних факторів, виявлених на робочих місцях;

8. Проведення паспортизації санітарно-технічного стану виробничих приміщень, транспортних засобів, нормалізація санітарно-гігієнічних умов праці;

9. Запровадження заходів морального та матеріального заохочення за зразковий стан охорони праці на робочому місці, в підрозділі;

10. Забезпечення всіх працюючих захисними засобами, згідно з існуючими нормами;

11. Забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку;

12. Організація лікувально-профілактичного та санітарно-побутового обслуговування працівників;

13. Проведення спеціальних заходів з охорони праці жінок та молоді, виховної роботи з питань охорони праці, а також притягнення до відповідальності осіб, які порушили існуючі норми та правила охорони праці.

Працівники під час прийняття на роботу в ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж,навчання з питань охорони праці,з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Інструктажі з питань охорони праці за характером і часом проведення підрозділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий. Проведення інструктажів реєструється в журналі реєстрації інструктажів, при цьому обов’язкові підписи, особи, що пройшла інструктаж і підпис особи, яка проводила інструктаж.

У колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов’язки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.

Відповідно до ст.21 Закону України «Про охорону праці» фінансування охорони праці здійснюється власником. Працівник не несе ніяких витрат на заходи щодо охорони праці.

Аналізуючи стан охорони праці в ТОВ «Бердичівський пивоварний завод» слід зазначити, що підприємство за єдиною державною системою показників обліку умов і безпеки праці, затвердженою наказом від 31.03.94р. №27, подає дві форми звітності:

форма №1-ПВ «Звіт про стан умов праці, та компенсації за роботу в шкідливих умовах»;

- форма №1-УБ (відомча) «Звіт про стан умов та безпеки праці».

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 100 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав