Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Додаткові функції суб’єктів забезпечення цивільного захисту

Читайте также:
  1. A. Моторні функції верхніх кінцівок
  2. I. Сутність ринку та її функції
  3. IХ. МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КУРСУ
  4. VII. Забезпечення
  5. Агротехнічний метод захисту рослин
  6. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ КРАЇНИ
  7. АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ЙОГО НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  8. Аналіз інформаційно – аналітичного забезпечення загального відділу у Надвірнянській райдержадміністрації
  9. АНАЛІТИЧНЕ ТА КОНСАЛТИНГОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  10. Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Кодекс цивільного захисту України регулює відносини, пов’язані із захистом населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, реагуванням на них, функціонуванням єдиної державної системи цивільного захисту, та визначає повноваження органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, права та обов’язки громадян України, іноземців та осіб без громадянства, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності.

Додатковими функціями суб’єктів забезпечення цивільного захисту є: (Слайд 3)

- Планування діяльності єдиної державної системи цивільного захисту;

- Облік надзвичайних ситуацій;

- Наукове та науково-технічне забезпечення здійснення заходів цивільного захисту;

- Аварійно-рятувальне обслуговування суб’єктів господарювання і територій;

- Надання платних послуг аварійно-рятувальними службами.

Для організації діяльності єдиної державної системи цивільного захисту у статті 130 Кодексу визначено перелік планів, які розробляються та затверджуються Кабінетом Міністрів України, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, центральними органами виконавчої влади, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання: (Слайд 4)

1) план реагування на надзвичайні ситуації (розробляється у масштабі України, галузі, Автономної Республіки Крим, області, міста, району, району у місті, суб’єкта господарювання), а суб’єктами господарювання з чисельністю працюючого персоналу 50 осіб і менше розробляється та затверджується інструкція щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій;

2) план локалізації і ліквідації наслідків аварій на об’єктах підвищеної небезпеки;

3) план цивільного захисту на особливий період (розробляється у масштабі України, галузі, Автономної Республіки Крим, області, міста, району, району у місті, а також суб’єкта господарювання, який продовжує роботу у воєнний час та який віднесено до категорії цивільного захисту);

4) план основних заходів цивільного захисту України на рік;

5) план основних заходів цивільного захисту функціональних і територіальних підсистем та їх ланок на рік;

6) план проведення цільової мобілізації для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій державного рівня у мирний час або відповідні заходи в мобілізаційних планах щодо проведення такої цільової мобілізації (розробляється на всіх рівнях).

Порядок розроблення планів визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі статтею 131 Кодексу Центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання зобов’язані вести облік надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж, які виникають на їх територіях та об’єктах, подавати у встановленому порядку відповідну статистичну звітність, аналізувати причини виникнення надзвичайних ситуацій та пожеж і вживати заходів до їх недопущення.

Зокрема, обліку підлягають заходи, проведені з попередження надзвичайних ситуацій, оперативного реагування на події та ліквідації їх наслідків, гасіння пожеж, проведення інших рятувальних заходів. Підрозділами ДСНС України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України ведеться єдиний облік надзвичайних ситуацій, зокрема пожеж.

Стаття 132. Наукове та науково-технічне забезпечення здійснення заходів цивільного захисту в системах ДСНС України та МОЗ України здійснюється відомчими науковими установами та науково-виробничими об’єктами, які утворюються за рішенням Кабінету Міністрів України за поданням зазначених органів, погодженим з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки.

Необхідна кількість та спеціалізація відомчих наукових установ та науково-виробничих об’єктів визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки.

Наукова та науково-технічна діяльність відомчих наукових установ та науково-виробничих об’єктів провадиться відповідно до законів України "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про наукову і науково-технічну експертизу", актів Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади, до сфери управління яких вони належать. Важливим нормативним документом є Наказ ДСНС України № 495 від 29.07.2013 "Про затвердження Положення про організацію наукової і науково-технічної діяльності в ДСНС України".

Відповідно до положень Кодексу ДСНС України визначає основні напрями розвитку відомчої науки, виступає замовником наукових робіт, бере участь у проведенні прикладних науково-дослідних робіт щодо всебічного розвитку напрямів своєї відповідальності, розробляє та затверджує галузеві стандарти з питань цивільного захисту, рятувальної справи та гідрометеорологічної діяльності;

На сьогоднішній день основними відомчими науковими установами у сфері цивільного захисту є: (Слайд 5)

Національний університет цивільного захисту України;

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності;

Академія пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля;

Інститут державного управління у сфері ЦЗ;

Український науково-дослідний інститут цивільного захисту;

Український гідрометеорологічний інститут

Вінницьке вище професійне училище цивільного захисту

Наукова діяльність в Національному університеті цивільного захисту України ведеться на 5 факультетах, що включають в себе 19 кафедр. Окремо функціонує науково-дослідний центр, до складу якого входять науково-дослідна лабораторія моніторингу надзвичайних ситуацій, екстремальної та кризової психології, науково-дослідна лабораторія управління у кризових ситуаціях. На базі НУЦЗУ щорічно відбуваються міжвузівські і міжнародні конференції, семінари.

Основні напрями наукової діяльності Львівського державного університету безпеки життєдіяльності:

- Кадрова політика та професійна і психологічна підготовка персоналу, правові і організаційно-управлінські заходи.

- Вогнезахист будівельних конструкцій.
- Підвищення протипожежної захищеності об’єктів за допомогою первинних засобів пожежогасіння.
- Розробка нових засобів пожежогасіння.
- Розробка нових методів пожежогасіння.
- Розвиток випробувальної бази для захисту рятувальників:
- Розробка та випробування нових матеріалів для захисного одягу.
- Розробка та випробування нових матеріалів для захисного взуття.
- Гасіння лісових пожеж.
- Вдосконалення управління підрозділами ДСНС та підвищення рівня захищеності об’єктів.

 

Предметною областю наукових досліджень Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля є пожежна безпека, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, діяльність Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, а об’єктами винаходів є нові екологічно безпечні вогнегасні речовини, високоефективне обладнання, способи та методи їх подачі для пожежогасіння; універсальне, високоефективне, надійне аварійно-рятувальне обладнання та технічні засоби для Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту; комплекс високоефективних оперативно-тактичних заходів та науково-технічних рішень з ліквідації аварій і пожеж технологічних установок та агрегатів з неперервним технологічним процесом.

Український науково-дослідний інститут цивільного захисту є базовою науковою установою з питань наукового забезпечення заходів цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки.

Основними завданнями Інституту є здійснення наукової та науково-технічної діяльності з:

розроблення теоретичних основ цивільного захисту, стратегії його розвитку, заходів державної політики у сфері цивільного захисту;

проблем захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, аварійно-рятувальної справи та розвитку сил і засобів цивільного захисту.

Інститут виконує функції реєстратора нормативно-правових актів з питань пожежної безпеки, а також секретаріату Технічного комітету зі стандартизації ТК25 «Пожежна безпека та протипожежна техніка», й акредитований на технічну компетентність у галузі проведення випробувань, у тому числі сертифікаційних, на пожежну безпеку продукції.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав