Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розрахунок потрібної кількості вентиляційних установок для охолодження зерна.

Читайте также:
  1. Види грошей. Визначення кількості грошей в обігу. КОНВЕРТОВАНІСТЬ ГРОШЕЙ.
  2. Виконуємо розрахунок потреби сировини за формулою
  3. Вкажіть які є ступені відмороження, переохолодження, опіків, надайе їх характеристику.
  4. Влияние социально-психологических установок на восприятие рекламы.
  5. Влияние установок на поведение
  6. ВЛИЯНИЕ УСТАНОВОК НА ПОВЕДЕНИЕ РАБОТНИКОВ
  7. Електроустановок
  8. Електроустановок за нормальних режимів роботи
  9. Изменения социальных установок
  10. ИЗУЧЕНИЕ УСТАНОВОК В ШКОЛЕ Д.Н.УЗНАДЗЕ, В ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ПСИХОЛОГИИ

Під час надходження зерна понад пропускну спроможність технологічних ліній його розміщують в накопичувальній місткості до того часу, поки не представиться можливим довести зерно до потрібних кондицій. Для забезпечення тимчасового збереження сирого зерна частіше всього використовують вентиляційні установки різних конструкцій, які в основному призначені для продування зерна повітрям.

Як відомо, для ефективного охолоджування зерна різної вологості необхідно забезпечити певну питому подачу повітря, яка залежить від вологості зерна.

 

Таблиця 1.11

Вологість зерна %              
Питома подача повітря мм3/год т              

 

З урахуванням вказаних режимів вентилювання зерна різна вологості можна по таблиці 1.12 визначити масу вентильованої партії і тривалість продування залежно від подачі повітря в насінні

 

Таблиця 1.12

Подача повітря в тис м3/год. Вологість зерна в %
           
       

Примітка. У чисельнику вказана маса зерна в т, а в знаменнику - тривалість вентилювання в год.

З таблиці видно, що при одній і тій же загальній подачі повітря маса партії, що продувається, і тривалість продування можуть розрізнятися залежно від вологості зерна. Так, при вологості зерна 16% одним вентилятором (однією установкою) з подачею 100(мЗ/год. можна охолодити 330 т зерна за 56 год., а при вологості зерна 20% цим же вентилятором (установкою) можна охолодити тільки 170 т зерна, але вже за 28 год. Отже, потрібне число установок для вентилювання зерна залежить від кількості зерна, що підлягає, його вологості і від подачі повітря вентиляторами.

Очевидно, що загальну подачу повітря для вентилювання однієї партії можна визначити з виразу

(1.21)

де маса партії зерна в т, що підлягає вентилюванню;

питома подача повітря в

Якщо можна вентилювати не одну, а декілька партій, то сумарна подача повітря буде рівна сумі подач на кожну партію, тобто:

Позначивши через т подачу повітря в мЗ/год яку забезпечує один вентилятор через одну установку, можна визначити потрібне число вентиляторів (установок) для вентилювання всієї маси зерна впродовж всього періоду зберігання, тобто

Приклад. Визначити потрібне число вентиляційних установок, в кожну з яких вентилятором подається 10 000 мЗ/год. повітря. Необхідно провентилювати три партії зерна з різною вологістю. Маса першої партії 2000 т і вогкість зерна 16%, маса другої 3000 т і вогкість 18%, маса третьої 1000 т і вогкість 22%.

Для вирішення цієї задачі складемо таблицю 1.13.

Таблиця 1.13

Маса партії зерна в т, що підлягає вентилюванню Вологість зерна у % Питома подача повітря в м3/год. т Загальна подача повітря тис. м3/год на всю партію
       
       
       
Разом 6000      

 

Отже, загальне число вентиляційних установок буде:

Якщо сховища обладнані стаціонарними вентиляційними установками, наприклад СВУ-2, яких в кожному типовому скла місткістю 3200 т 26 штук, то знадобиться два склади, оскільки 6000 т зерна не можна розмістити в одному складі. Якщо ж сховища обладнані підлогово-переносними вентиляційними установками, яких в кожному складі встановлено 8 штук, то при тій я подачі повітря в кожну установку (10 тис. мЗ/год) загальне число складів вже складе 3 (26:8). Для зменшення числа складів, обладнаних невеликою кількістю підлогових вентиляційних установок слід підключати до установок вентилятори з великою подачею повітря. Так, в даному прикладі при використовуванні вентиляторів з подачею 20 тис. мЗ/год потрібно в два рази менше складів з підлогово-переносними установками.

Приведений вище розрахунок потрібного числа вентиляційних установок виконаний за умови одночасного вентилювання всього зерна. При послідовній обробці різних партій загальне число установок визначають з розрахунку вентилювання максимальної по масі партії.

Практика роботи більшості хлібоприймальних підприємств країни показує, що звичайно вентилювати необхідно всю масу зерна, зокрема просушену в сушарках і недостатньо охолоджену в охолоджувальних камерах. Більш того, багато партій в процесі прийому, обробки і зберігання піддають неодноразовому вентилюванню. Так, періодично вентилюють в процесі зберігання насіння і партії свіжоприбраного зерна, що не пройшли через сушарки (з початковою вологістю до 17%), неодноразово продувають зерно на майданчиках, повторюють вентилювання з метою промороження, використовуючи для цього період похолодання та інше.

З урахуванням необхідності неодноразового вентилювання багатьох партій загальна маса зерна, що продувається, на хлібоприємних підприємствах по зонах країни звичайно перевищує в 1,5 – 3 рази масу прийнятого зерна. Отже, установками для вентилювання необхідно обладнати всі зерносховища, у тому числі силоси елеваторів. Тільки в цьому випадку переміщення зерна процесі обробки і зберігання можна буде звести до мінімуму. І дозволить значно понизити втрати від розпилу і травмування зерна і одночасно скоротити витрати на його обробку і зберігання.

З викладеного виходить, що загальна кількість установок д) вентилювання зерна визначається сумарною місткістю зерносховищ, співвідношенням складської і елеваторної місткостей, вибором типу і конструкції самих установок і деякими іншими чинниками (стійкістю різних культур при зберіганні, кліматичними особливостями району та інше).

У вигіднішому положенні опиняються ті хлібоприємні підприємства, у яких вища оснащеність місткостей вентиляційними установками і які віддають перевагу стаціонарним установками перед підлогово-переносними і пересувними (трубними) ПВУ-1.

Дослідженнями і практикою вентилювання зерна доведено, що для складів з горизонтальними підлогами кращими з існуючі стаціонарних установок є установки СВУ-2 ВШІЗ.

Для складів з похилими підлогами кращими виявилися впроваджувані установки ВЗИПП «Каркас», які дозволяють, окрім вентилювання і газації, дистанційно контролювати температуру зерна.

Нарешті, для вентилювання зерна на майданчиках особливо добре себе зарекомендували впроваджувані телескопічні установки ТВУ-2.

Розробка установок для ефективного вентилювання зерна н силосах елеваторів знаходиться поки у стадії рішення.

Таким чином, при розрахунках потрібного числа установок для вентилювання зерна доцільно орієнтуватися на перераховані вище марки.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 42 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав