Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розрахунок продуктивності і кількості норій

Читайте также:
  1. Види грошей. Визначення кількості грошей в обігу. КОНВЕРТОВАНІСТЬ ГРОШЕЙ.
  2. Виконуємо розрахунок потреби сировини за формулою
  3. Закон спадної продуктивності змінного фактора виробництва. Сутність, графічна інтерпретація
  4. Освітлення виробничих приміщень. Нормування та розрахунок природного і штучного освітлення
  5. Перевірочний розрахунок природного освітлення виробничого приміщення
  6. Природне освітлення, його нормування та розрахунок
  7. Природне освітлення. КПО. Розрахунок природного освітлення.
  8. Природне освітлення. Нормування. Розрахунок
  9. Розділ ІV. РОЗРАХУНОК СОБІВАРТОСТІ, ПРИБУТКУ ТА РЕНТАБЕЛЬНОСТІ
  10. Розрахунок

Продуктивність і потрібну кількість норій визначають в технологічних лініях для прийому і обробки зерна з урахуванням поєднання наступних одночасно виконуваних операцій:

- прийом зерна від хлібоздавальників і первинне очисці його в ворохоочисниках або сепараторах в об'ємі найбільшої годинного надходження (з урахуванням коефіцієнтів добової годинної нерівномірності);

- сушка зерна і повторне його очистці в об'ємі середньодобового надходження;

- відпуск зерна на залізничний транспорт (по розрахунку). Кількість норії-годин для кожної операції визначають за виразом:

(1.14)

де G - кількість зерна в т, що підлягає переміщенню норіями при виконанні певної операції;

коефіцієнт використовування норій по продуктивності (табл.1.6);

продуктивність норій в т/год.

Таблиця 1.6

Операції Паспортна продуктивність норій в т/год
     
Прийом зерна з автомобільного транспорту (без урахування нерівномірності надходження) Прийом зерна із залізничного транспорту 0,85 0,80 0,80 0,75 0,75 0,75
Прийом зерна з водного транспорту Завантаження зерном надсепараторних і надсушильних і розвантаження під су­шильних бункерів 0,85 0,90 0,80 0,85 0,75 0,80
Відпуск зерна на залізничний транспорт 0,80 0,75 0,70
Завантаження бункерів відпуску зерна на водний транспорт 0,85 0,85 0,75
Відпуск підготовлених партій зерна у виробництво 0,90 0,85 0,80
Внутрішнє переміщення зерна при не­обхідності просушування 0,60 0,55 0,50
Внутрішнє переміщення зерна при ін­вентаризації, підготовці партій і ін. 0,90 0,90 0,80

 

Примітка. Значення коефіцієнтів використовування норії по продуктивності для зерна з вологістю до 17% і засміченістю до 5%.

Число норій визначають по формулі:

(1.15)

де сума норії-годин, необхідна для виконання всіх операцій, пов'язаних з переміщенням зерна норіями;

коефіцієнт використовування норій за часом в добу максимального завантаження;

кількість годин роботи норій в добу максимальної завантаження.

Якщо в результаті розрахунку число норій вийшло дробовим приймають найближче ціле у бік збільшення, що створює деякі запас норії-годин.

При визначенні продуктивності норій на початку розрахунку знаходять найбільш відповідну паспортну продуктивність, виходячи з умови виконання лімітуючої операції. Звично на технологічних лініях для прийому і обробки зерна такою операцією є прийом зерна з автомобільного транспорту.

Мінімальну продуктивність норій при прийомі зерна з автомобільного транспорту визначають по формулі:

(1.16)

де коефіцієнт годинної нерівномірності надходження зерна.

Для остаточного вибору числа норій перевіряють можливість виконання обов'язкових операцій, співпадаючих в часі. Крім того необхідно зробити перевірку по середньому за місяць максимальної роботи коефіцієнту використовування норій (за часом) за в разом:

(1.17)

Де сума норії-годин, необхідна для виконання всіх операцій в період роботи;

Т - період в добах найбільш напруженої роботи технологічної лінії.

Відповідно до діючих норм проектування при оснащенні технологічних ліній з частковою автоматизацією управління вказані в таблиці значення коефіцієнтів використання паспортної продуктивності норій необхідно зменшити на величину 0,05, а при оснащенні технологічної лінії повною автоматизацією управління коефіцієнти слід збільшити на величину 0,05.

При переміщенні зерна вологістю вище 17% і з вмістом сміттєвих домішок більше 5% слід вводити додатковий коефіцієнт: для тихохідних норій 0,85 і для швидкохідних - 0,70. При транспортуванні зерна з об'ємною масою, відмінною від величини 0,75 т/м3, слід вносити поправочні коефіцієнти:

для кукурудзи в зерні 1,0

для іржі і гороху 0,9

для ячменю і проса 0,8

для рису-зерна і гречки 0,7

для вівса 0,65

для насіння соняшнику 0,6

Приклад. Визначити продуктивність і кількість норій для хлібоприймального елеватора з наступним об'ємом операцій:

у добу максимальної роботи з автомобільного транспорту приймають 2400 т. зерна і відпускають на залізничний транспорт 600 т.; у місяць максимальної роботи з автомобільно, транспорту приймають 30000 т зерна і відпускають на залізничний транспорт 6000 т.

У башті елеватора встановлена зерносушарка ДСП-12 продуктивність - 12 план, т/год.

Визначимо об'єм роботи за добу. Приймаємо, що все поступаюче зерно протягом доби, а саме 2400 т, підлягає очистці в потоці при однократному підйомі. За цей же час буде просушено приблизно 369 т зерна '(12 план т/год- 20,5 -1,5). Умовно прийнято, що сушарка працює в добу 20,5 ч, а коефіцієнт перекладу планових тон у фізичні при зниженні вологості з 17 до 14° рівний 1. Слід також мати на увазі, що належне сушці зерно піднімають і менше двох разів, а саме при подачі в сушарку і при направленні зерна на зберігання після сушки.

Визначимо об'єм роботи за місяць. Все зерно, що приймається і відвантажується, очищають під час прийому і відпуску, тобто з одним підйомом в кожній операції. Отже, -в перебіг місяця роботи буде очищено 36 000 т (30000+6000). За цей же час бу; просушено з двома підйомами 11070 т зерна (369-30).

Внутрішні переміщення приймаємо 20% від всього потрапляючого зерна, тобто 6000 т (30000-0,2).

Визначаємо мінімальну продуктивність норій, виходячи з умови забезпечення прийому зерна з автомобільного транспорту враховуючи, що число норій, що одночасно беруть участь в операції, , коефіцієнт використовування продуктивності норій і коефіцієнт годинної нерівномірності надходження зерна . Тоді:

Вибираємо для розрахунку дві норії продуктивністю 100 і 175 т/год і дані розрахунку по двох варіантах зводимо в таблицю 1.7.

Таблиця 1.7

Операції в добу максимальної роботи Кількість норії-часів для норій продуктивністю в т/год
   
Прийом зерна з автомобільного транспорту (т)   Відпуск зерна на залізничний транспорт (т)     Очистці зерна(т)     Сушка зерна (т)     Всього норії -часів         72,1         43,6

Примітка. Значення коефіцієнтів використовування паспортної продуктивності норії узяті з таблиці 1.7.

Тепер визначаємо число норій по формулі (1.15)

Коефіцієнт використовування норій в часі в добу максимального завантаження в цьому випадку прийнятий рівним 0,95.

У даному прикладі обов'язковими операціями, співпадаючими в часі, є прийом з автомобільного і відпуск на залізничний транспорт. Необхідно перевірити, чи справляться встановлені норії цими операціями (табл. 1.8).

Таблиця 1.8

Операція в добу максимального завантаження Потрібне число норій продуктивністю в т/год
   
Прийом зерна з автотранспорту
Відпуск зерна на залізницю    
Всього норій    

 

В даному випадку коефіцієнт годинної нерівномірності надходження зерна прийнятий рівним 1,3, тобто таким же, як при визначенні продуктивності, норій.

Крім того, зерно в обох варіантах відпускають двома норіями. При цьому на відпустку 600 т зерна в одну подачу потрібно для норій продуктивністю 100 т/год:

і для норій продуктивністю 175 т/год:

Як видно з розрахунку, за умови збігу обов'язкових операцій, одержану раніше кількість норій слід збільшити на одну, тобто прийняти чотири норії продуктивністю 100 т/год і три норії продуктивністю 175 т./год. Слід, проте, відзначити, що така кількість норій потрібна в тому разі, якщо на відвантаження одночасно працюватимуть дві норії. Якщо ж на виконання цієї операції передбачити тільки одну норію з часом вантаження 7,5 год.(з продуктивністю 100 т/год) і 4,6 год (з продуктивністю 175 т/год), то одержану раніше кількість норій можна залишити без змін.

Для остаточного вибору числа норій необхідно визначити коефіцієнт використовування норій за часом в місяць максимальної роботи. Для цього визначимо перш за все сумарне число норіє- годин в місяць максимальних робіт (табл.1.9).

Коефіцієнти використовування норій за часом в місяць максимальної роботи відповідно будуть: для норій продуктивністю 100 т/год:

і для норій продуктивністю 175 т/год.:

При збільшенні числа норій на одну по варіанту виконані співпадаючих в часі операцій ці коефіцієнти використовувані норій за часом в місяць максимальної роботи відповідно будуть:

для норій продуктивністю 100 т/г

Таблиця 1.9

Операції в місяць максимальної роботи Кількість норії-годин для норій продуктивністю в т/год
   
Прийом зерна з автомобільного транспорту (GM=30000т)   Відпуск зерна на залізничний транспорт (GTP=6000т)   Очистці зерна (GO=36000т)   Сушка зерна (GСУШ=11070т)   Внутрішні переміщення зерна   Всього норіє-годин                 1197,5               726,9

Примітка. Значення коефіцієнтів використовування паспортної продуктивності норії узяті з таблиці 1.6 і для норій продуктивністю 175 т/г будуть:

Як видно, обидва варіанти із збільшенням числа норій на одну характеризуються порівняно низьким коефіцієнтом використовування норій за часом в місяць максимальної роботи. Тому від цих варіантів слід відмовитися.

З порівняння варіанту з трьома норіями продуктивністю по 100 т/год і варіанту з двома норіями продуктивністю по 175т/год видно, що в першому випадку коефіцієнт використовування норій за часом вищий, ніж в другому. Крім того, при установці трьох норій оперативні можливості робочої башти більше, хоча в першому випадку габаритні розміри робочої башти і її об'єм будуть більше. Порівняння переконує в доцільності вибору першого варіанту, тобто варіанту з установкою трьох норій продуктивністю по 100 т/год.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав