Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Страховий стаж за правом соціального забезпечення

Читайте также:
  1. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. VII. ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПОНАД ВСТАНОВЛЕНІ НОРМАМИ БЕЗПЛАТНОЇ ВИДАЧІ ЗІЗ
  4. А ТАКЖЕ С ИХ НЕПРАВОМЕРНЫМ ЗАВЛАДЕНИЕМ БЕЗ ЦЕЛИ ХИЩЕНИЯ
  5. Вдосконалення організаційних механізмів та методичних засад викладання програмних знань у базовій школі з метою забезпечення їх засвоєння абсолютною більшістю учнівського загалу.
  6. Види загальнообов’язкового державного соціального страхування
  7. Віддзеркалення поняття “саморегуляція соціального процесу” в теоретичній спадщині
  8. Вітчизняний підхід до забезпечення конкурентоспроможності національної економіки.
  9. Вы обладаете неотъемлемым правом и обязанностью проектировать и творить собственную жизнь.
  10. Генезис, сутність, зміст та форма системи саморегуляції соціального процесу

Страховий стаж, що є одним з юридичних фактів, які за­безпечують реалізацію соціальних прав громадян України, є порівняно новою обставиною, з якою норми права пов'я­зують виникнення правових відносин. Ще донедавна ана­логічну функцію виконував інший юридичний факт — трудовий стаж. Термінологічно обидві ці обставини є подібними, однак вони відмінні за своїми змістовними характеристиками.

Трудовий стаж визначається як тривалість (період) трудо­вої діяльності особи в системі суспільної організації праці і обчислюється на підставі записів до трудової книжки працівника. На відміну від нього, страховий стаж передбачає обчислення тривалості сплати особою або на її користь інши­ми зобов'язаними суб'єктами страхових внесків до спеціаль­них страхових фондів.

Запровадження в системі соціального захисту страхового стажу замість трудового є віддзеркаленням нових еконо­мічних перетворень та змін у соціальній політиці держави. Відмова від планово-розподільчої системи та перехід до соціально-ринкових відносин, де головна увага акцентується на особистій відповідальності особи за майбутні соціальні ри­зики, зумовили переорієнтацію в оцінці юридичних фактів. Тепер для одержання особою соціальних виплат у системі за­гальнообов'язкового соціального страхування необхідним є не лише факт заняття нею суспільно корисною діяльністю, а й факт сплати соціальних страхових внесків. За відсутності останнього особа такої допомоги не отримає. Страховий стаж є своєрідним відображенням часткової участі особи у форму­ванні загальнообов'язкової державної системи соціального страхування та слугує підставою для обчислення її май­бутніх соціальних виплат.

Страховому стажу у системі права соціального забезпечен­ня надається досить важливе значення. В одних випадках із ним пов'язане виникнення самого права на відповідний вид соціального забезпечення, в інших — від його тривалості залежить розмір соціально-забезпечувальної виплати. Зокрема, при загальній тривалості страхового стажу особи до 5 років розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності становитиме 60 % її заробітку, від 5 до 8 років — 80 %, понад 8 років — 100 %.

Найузагальненіше визначення страхового стажу містить­ся в Основах законодавства про загальнообов'язкове держав­не соціальне страхування. Тут він визначається як період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язково­му державному соціальному страхуванню та сплачуються внески (нею, роботодавцем) на страхування, якщо інше не передбачено законодавством.

Страховий стаж є водночас правостворюючим юридич­ним фактом (оскільки необхідний для призначення різних видів соціальних виплат) і правозмінюючим (його збіль­шення призводить до зміни і перегляду суми вже призначе­них пенсій). Законодавець в одних випадках надає значен­ня тривалості страхового стажу як умові для призначення того чи іншого виду соціального забезпечення (всіх видів пенсій, наприклад), а в інших — його тривалість лише презюмується. Зокрема, для призначення допомоги по вагітності та пологах чи у разі нещасного випадку на виробництві, що спричинив втрату працездатності, законо­давством не вимагається кількісного критерію страхового стажу. Достатнім вважається факт, що особа є застрахова­ною, а отже, передбачається, що вона є потенційним носієм страхового стажу.

Особливості обчислення страхового стажу стосовно певних видів загальнообов'язкового державного соціального страху­вання визначаються відповідними законами України. Зокре­ма, в Законі України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою пра­цездатності та витратами, зумовленими з народженням та по­хованням» цьому присвячено статті 6 і 7, у Законі України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» це статті 4 і 5, Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від не­щасного випадку на виробництві та професійного захворю­вання, які спричинили втрату працездатності» відвів для цього статті 8-11, а Закон України«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» — статті 11 і 12.

Як уже зазначалося, наявність страхового стажу визна­чається фактом сплати страхових внесків (платежів) уповно­важеними суб'єктами. Розмір таких внесків встановлено за­конодавчими актами.

Базовими величинами для обчислення страхових внесків у системі загальнообов'язкового державного соціального стра­хування є заробітна плата особи або інший дохід, у тому числі і дохід від підприємницької діяльності. Страхові внески спла­чуються особою самостійно, або (та) її роботодавцем. До стра­хового стажу зараховуються також періоди трудової діяль­ності (трудового стажу) особи, набуті нею до запровадження у нашій країні загальнообов'язкової системи соціального стра­хування, тобто до 1998 р.

Страховий стаж є сукупністю відповідних періодів, протя­гом яких особа самостійно або на її користь інші уповнова­жені суб'єкти сплачують страхові внески до спеціалізованих страхових фондів. Тобто факт виконання особою якоїсь пев­ної роботи чи зайняття нею підприємницькою або іншою суспільно корисною діяльністю не впливає на характер само­го страхового стажу й не дає підстав виділяти (як це прийня­то, наприклад, щодо трудового стажу) загальний чи спе­ціальний страховий стаж. Від того, яку роботу, вид діяль­ності виконує чи посаду займає застрахована особа і які вона у зв'язку з цим має доходи, залежить лише розмір страхових внесків та розмір соціально-забезпечувальних виплат. Отже, страховий стаж за своїм характером є в усіх випадках одно­рідним явищем. І він або є, або його немає зовсім, якщо осо­ба не застрахована у встановленому законом порядку.

Тривалість страхового стажу безпосередньо впливає на зміст правомочностей суб'єктів правовідносин. Чим більша тривалість страхового стажу, тим більшими зазвичай є розміри соціальних страхових виплат. Страховий стаж є юридичним фактом, з яким пов'язано призначення усіх видів пенсій у солідарній пенсійній системі та допомоги по тим­часовій непрацездатності, а також допомоги по безробіттю.

Деякі вчені, характеризуючи страховий стаж, виокрем­люють як різновид останнього так званий спеціальний стаж. При цьому вони наголошують, що інститут спеціаль­ного стажу виник як наслідок запровадження в державі особливих програм пенсійного забезпечення відповідних категорій працівників, тобто намагаються зосередити увагу саме на особливостях умов та змісту виконуваної працівни­ком роботи.

Як уже зазначалося, робота в певних умовах праці чи на відповідних посадах, з якою законодавець пов'язує пільгове (або за особливими правилами) забезпечення пенсіями, не може впливати на характер страхового стажу, а тому відсутні об'єктивні умови для виділення його спеціального виду. Очевидно, що йдеться не про страховий, а про трудо­вий стаж спеціального виду у його традиційному значенні. Тобто для одержання відповідного пенсійного забезпечення застрахована особа повинна мати, крім страхового стажу, ще й спеціальний трудовий стаж.

Спеціальний трудовий стаж, якому надається значення юридичного факту для виникнення соціально-забезпечу­вальних правовідносин, поділяється на два види: 1) спе­ціальний стаж, який дає право на призначення пільгового пенсійного забезпечення в солідарній системі загально­обов'язкового державного пенсійного страхування на під­ставі Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»; 2) так звана вислугу років як особли­вий вид спеціального страхового стажу, що зумовлює виник­нення права на пенсію за вислугу років, якщо це передбаче­но спеціальними законами.

З огляду на правила обчислення, перший вид спеціально­го трудового стажу можна поділити на декілька підвидів. Це, зокрема:

а) стаж на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, визначених Списком № Iі;

б) стаж працівників, які безпосередньо зайняті на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість на яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, визначених Списком № 22;

в) період трудової діяльності, яка здійснювалася в райо­нах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до них3;

г) період трудової діяльності на територіях радіоактивно­го забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи4.

Другий вид спеціального трудового стажу, що застосо­вується у пенсійному забезпеченні, має назву вислуга років.

Вислугою років вважаються відповідні періоди виконання особою особливого виду трудової діяльності, а саме: держав­ної служби, військової служби, служби і роботи в правоохо­ронних органах, а також іншої суспільно корисної діяль­ності, які дають право на пенсію незалежно від віку, але за умови звільнення зі служби (роботи), у зв'язку з якою призначається пенсія5.

Важливою рисою вислуги років є те, що вона, як і вік та страховий стаж, належить до основних підстав, що зумовлю­ють право на пенсію. Таке її значення безпосередньо випли­ває із законодавчої презумпції про втрату професійної пра­цездатності чи придатності внаслідок тривалого виконання того чи іншого виду діяльності до настання віку, який дає право на пенсію за віком на загальних підставах.

Як вид спеціального трудового стажу вислугу років поділяють залежно від суб'єктів, для яких вона є необхідною при пільговому пенсійному забезпеченні. Найперше, вислуга років використовується для нарахування і виплати пенсій особам, звільненим з військової служби та деяким іншим особам. Правове її регулювання у цьому разі здійснюється на підставі Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

Крім того, Законом України «Про державну службу» ви­слуга років встановлена також для державних службовців. Порядок обчислення стажу державної служби визначається спеціальною постановою Кабінету Міністрів України від З травня 1994 р. До державної служби, що зараховується як вислуга років прирівнюється також трудова діяльність: 1) працівників Національного банку, які безпосередньо бе­руть участь у виконанні його функцій та займають посади, передбачені штатним розписом (Закон України «Про Національний банк України»); 2) журналістів державних і комунальних засобів масової інформації (Закон України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»); 3) митників (Митний ко­декс України); 4) посадових осіб органів місцевого самовря­дування (крім виконання обов'язків на виборних посадах) (Закон України «Про службу в органах місцевого самовряду­вання»); 5) помічників-консультантів народних депутатів (Положення про помічника-консультанта народного депута­та України); 6) працівників державних спеціалізованих установ судових експертиз (Закон України «Про судову експертизу»); 7) дипломатичних працівників (Закон Ук­раїни «Про дипломатичну службу»); 8) народних депутатів (Закон України «Про статус народного депутата»).

Важливо зазначити, що стаж державної служби має по­двійне значення. З одного боку, це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійно­му страхуванню, тобто йдеться про страховий стаж, що дає право на пенсійне забезпечення за Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». З іншо­го боку, він розглядається як спеціальна підстава пенсійного забезпечення державного службовця за Законом України «Про державну службу» (ст. 37).

Спеціальними законами передбачено порядок обчислення трудового стажу суддів (Закон України «Про статус суддів») та прокурорсько-слідчих працівників (Закон України «Про прокуратуру»). Тут, зокрема, передбачено, що періоди тру­дової діяльності цієї категорії працівників зараховуються до спеціального стажу державної служби, що дає право на соціальне забезпечення за Законом України «Про державну службу». Але періоди проходження державної служби не мо­жуть бути зараховані до спеціального стажу суддів чи проку­рорсько-слідчих працівників.

Ще одним видом вислуги років є спеціальний трудовий стаж науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів освіти III і IV рівнів акредитації. Цей вид стажу вста­новлений Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку посад наукових (науково-педагогіч­них) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III—IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» від 4 березня 2001 р.

Щодо цієї категорії працівників законодавець передбачив можливість взаємного зарахування державної служби та на­уково-педагогічного стажу. Тобто періоди здійснення науко­во-педагогічної діяльності у разі необхідності зараховуються до державної служби, і навпаки.

Різновидом спеціального страхового (трудового) стажу є строкова військова служба. Період, протягом якого особа пере­буває у Збройних Силах, виконуючи свій загальний військо­вий обов'язок, зараховується до стажу будь-якого виду.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 177 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Основные операции проводятся аналогично основным операциям над множествами. | Классическое определение вероятности. Свойство вероятностей. Элементы комбинаторики. | Схема выбора с возвратом. | Повторные независимые испытания. Формула Бернулли. Полиномиальное распределение. Формула Пуассона. | Понятие случайной величины. Закон распределения случайной величины. Закон распределения дискретной случайной величины. Многоугольник распределения. | Математическое ожидание (характеристика положения) | Загальна характеристика соціально-забезпечувальних правовідносин | Соціально-страхові правовідносини | Поняття ознаки та види господарських правовідносин | Відмежування господарських відносин від інших видів правовідносин |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав