Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розвиток теорії фінансів у XIX — першій половині XX ст. Сучасна західна фінансова думка

Читайте также:
  1. III. Розвиток пізнавальних процесів
  2. VI. Історичний розвиток органічного світу.
  3. Антиукраїнська політика російського царизму. Суспільно політичний та національний рух на Наддніпрянщині в другій половині ХІХ ст.
  4. Введення в економіку. Сутність, предмет і методи економічної теорії.
  5. Взаємозв'язок теорії та практики соціальної роботи
  6. Видатки Державного бюджету на соціальний розвиток економіки України.
  7. Виникнення і розвиток адвокатської інституції в Україні до XIX ст.
  8. Виникнення і розвиток братських шкіл в Україні
  9. Виникнення і розвиток письма. Історичний екскурс.
  10. Виникнення і розвиток психології оперативно-розшукової діяльності

У XIX ст. фінанси як дисципліна викладається в усіх провідних університетах Європи, створюються кафедри фінансів.

Наукова праця Карла Генриха Рау (1792-1870) «Підручник по­літичної економії» (1826-1837) стала основним посібником в Німеч­чині та інших країнах Європи. Вона складалася з трьох частин, при­свячених теоретичній економії, економічній політиці та фінансам. У третій частині, яка називалася «Основні начала фінансової науки», містяться вступ, де розглядаються загальні основи фінансової науки та розділи, присвячені державним витратам, доходам від державного майна, лісів, підприємств, капіталів, мита, податків, а також розділи з питань державного кредиту, бюджету, організації державного управ­ління. Ця структура фінансів як навчальної дисципліни тривалий час використовувалася у вузах Німеччини, Англії, Італії, Росії та інших країн.

Вагомий вклад в розвиток фінансової думки зробив швейцарець Симон Сісмонді (1773-1842), який у фінансовій політиці вбачав за­сіб покращення становища народу. Учений вставав на захист дрібної промисловості та землеробства, вимагав скорочення непрямих по­датків, встановлення мінімуму, вільного від оподаткування, а також виступав за прогресивність в системі оподаткування.

Соціальні аспекти фінансової науки розроблялися представником нової історичної школи професором Берлінського університету Адольфом Вагнером (1835-1917). Він доводив перевагу державного госпо­дарства порівняно з приватним і виступав за розширення державної діяльності. А. Вагнер вважав, що фінанси можуть використовуватися для досягнення справедливого розподілу прибутків і багатства в країні.

З середини і майже до кінця XIX ст. фінансова наука знаходилася під впливом марксистської думки. Сутність фінансів в умовах капі­талізму, роль і значення окремих фінансових категорій розроблялися німецькими вченими, зокрема економістом, соціологом та філософом Карлом Марксом (1818-1883) і філософом та істориком Фрідріхом Енгельсом (1820-1895).

Більшість фінансових проблем капіталізму знайшли відображення у таких працях, як «Капітал», «Критика політичної економії», і численних статтях, присвячених аналізу англій­ських бюджетів середини XIX ст., прусських бюджетів 1840-х років, а також бюджетів Франції.

К. Маркс і Ф. Енгельс велику увагу приділили найважливішій фінансовій категорії — податкам, які вважалися тягарем для усіх тру­дящих, знаряддям додаткової експлуатації.

Оцінюючи оподаткування, К. Маркс віддавав перевагу прямим податкам і насамперед прибутковому, виступаючи за прогресивну форму оподаткування. Непрямі податки він називав прогресивними податками «навпаки».

Аналізуючи суть державного бюджету, він зазначав, що основним питанням бюджету є співвідношення видаткової та доходної частин, тобто сальдо бюджету (надлишок або дефіцит). Саме сальдо бюджету визначає скорочення або збільшення оподаткування.

У той же час окремі ідеї К. Маркса є дискусійними. Він запере­чував можливість держави в сфері фінансової політики змінити співвідношення між прибутком, процентами, рентою та заробітною платою. При аналізі циклічних криз надвиробництва К. Маркс не до­пускав їх послаблення за допомогою економічної, у тому числі й фі­нансової, політики держави.

Відомим фінансистом XIX ст. є Еміль Сакс (представник австрій­ської школи), який спробував розробити загальну теорію фінансової науки і фінансового господарства. На його думку, фінансова наука базується на тому ж базисі, що й політична економія, зокрема, на за­коні граничної корисності.

Значне місце у фінансовій літературі 90-х років XIX ст. належить американцю, професору Колумбійського університету Едвіну Селігману (1861-1939). У сфері фінансів він досліджував питання май­нового оподаткування, оподаткування доходів, прогресивного опо­даткування, класифікації державних витрат, державного кредиту і місцевих фінансів. У своїй праці «Перекладання та падіння податків» виділив дві різновидності перекладання податків: з продавця на по­купця (при непрямому оподаткуванні) та з покупця на продавця (при прямому оподаткуванні, коли ціна на товар через податки є надто ви­сокою (акциз), що обмежує попит на цей товар).

Яскравим представником італійської фінансової науки XIX ст. є Франческо Нітті (1868-1953), який вважав фінансову науку гілкою політекономії, завданням якої є вивчення способів отримання і ви­користання матеріальних коштів, необхідних для життєдіяльності держави і місцевих самоуправлінь.

У 1900 році вийшла книга професора Павійського та Мілансько­го університетів Луїджи Косса «Основи фінансової науки», який вва­жав, що фінансова наука — це теорія державного майна. В її структурі він виділяв три розділи — державні витрати, державні доходи та їх співвідношення. Основне завдання фінансової науки — визначити управлінські принципи державного господарства.

Підручник професора Ерлангенського університету К. Т. Еєберга «Очерки фінансової науки» (1893) перевидавався 18 разів. Фінан­сова наука, на думку К. Т. Еєберга, є систематичним викладенням принципів, відповідно до яких ведеться фінансове господарство та отримують і витрачають матеріальні блага держава, область і община.

Значний внесок у формування фінансової концепції і розробку фінансової політики регулюючого типу зробив англійський еконо­міст Джон Мейнард Кейнс (1883-1946). Кейнсіанські рекомендації з різноманітними модифікаціями використовувалися на практиці уря­дами багатьох держав протягом тривалого періоду. В основу фінансо­вої концепції Дж. М. Кейнса покладена ідея «ефективного попиту».

Основні положення теорії державного регулювання економіки відображені Кейнсом у роботі «Загальна теорія зайнятості, процента і грошей». Він відзначав, що основними інструментами державного втручання в циклічний розвиток економіки мають стати фінансові відносини, в першу чергу державні витрати. Їх формування, струк­тура і зростання є важливим чинником досягнення «ефективного попиту». Фінансування державних витрат за рахунок податків та позик має оживити підприємницьку діяльність і забезпечити збільшення національного доходу, а також ліквідувати безробіття.

Особливого значення Дж. М. Кейнс надавав податкам і їх впли­ву на основний «психологічний закон», згідно з яким люди схильні збільшувати своє споживання, але не в такій мірі, у якій збільшується їхній дохід (частина коштів заощаджується). Це веде до падіння по­питу на товари та скорочення виробництва. Отже, держава має пе­решкоджати появі цього закону або збільшувати платоспроможний попит шляхом збільшення своїх витрат.

Період становлення і розвитку класичної теорії фінансів завершився в середині XX ст. Напередодні Другої світової війни та після неї ситуація в світовій економіці різко змінюється — з розвитком ринкових відносин роль держави в еконо­міці знижується.

Розвиток та інтернаціоналізація ринків капіталу, прискорення розвитку транснаціональних корпорацій, концентрація виробництва, посилення значимості фінансових ресурсів як основного в системі ресурсозабезпечення привели в середині XX ст. до необхідності тео­ретичного осмислення ролі фінансів як одного з основних системоут­ворюючих елементів економічної системи.

Зусиллями представників англо-американської фінансової шко­ли фінансова теорія отримала абсолютно нове наповнення, що привело до початку неокласичної стадії розвитку науки про фінанси.

До 70-х років. XX ст. в основі фінансової політики більшості про­мислово розвинених країн лежали вихідні положення кейнсіанської теорії регулювання.

Послідовники Дж. М. Кейнса (Алвін Хансен, Сеймур Харрис у США, Рой Харрод та Алан Пікок у Великобританії, Франсуа Перру у Франції, Ф. Неймарк у Німеччині) у 50-60-х роках XX ст. розроби­ли фінансову концепцію на основі фіскальної антициклічної теорії, сутність якої полягає у регулюванні циклічного розвитку економіки з метою забезпечення збалансованості економічного зростання за ра­хунок змін у державних прибутках і витратах.

Неокейнсіанці відстоювали ідею «дефіцитного фінансування» як способу досягнення ефективного попиту та доводили необхідність великих державних витрат, незважаючи на зростання державного боргу.

Представники стокгольмської школи Ерік Ліндаль (1891-1960), Гуннар Мюрдаль (1898-1987) по-новому вирішували проблему фі­нансування бюджету на основі теорії «циклічного балансування бюджету» — пристосування прибутків і витрат бюджету до еконо­мічного циклу. Держава повинна покривати дефіцити бюджету, що виникли в періоди кризи, надлишками, утвореними в періоди еконо­мічних піднесень.

Одночасно з теоріями неокейнсіанців у повоєнні роки пожвави­лися неокласичні теорії, які пропагували ідеї вільного підприємни­цтва при обмеженому державному регулюванні.

Теоретики неокласичної школи (Роберт Солоу (н. 1924) у США, Лайонел Роббінс (1898-1984), Джеймс Мід (н. 1907) у Великій Бри­танії) виступали за скорочення загального обсягу державних витрат одночасно зі зміною їх структури шляхом збільшення частки витрат на виробництво, науку, освіту. Особлива увага приділялася «інвестиціям у людській капітал». Окрім того, із зменшенням державних витрат про­понувалося знижувати рівень податків при бездефіцитному бюджеті.

З неокласичної школи виділився неоконсервативний напрям (Герберт Стейн, Мюррей Уейденбаум в США і Дж. Хау, А. Уолтерс у Великій Британії), здобутком якого стала теорія «економіки про­позиції». Ця фінансова концепція ґрунтується на заощадженнях як основі економічного зростання. Держава через податкову систему та скорочення податків має створити необхідні умови для формування заощаджень, достатніх для забезпечення подальших інвестицій у кра­їні. На державу та фінансову систему покладалося завдання стиму­лювання науково-технічного прогресу.

Широкого розповсюдження набула податкова концепція амери­канського економіста, одного із засновників теорії пропозиції Артура Лаффера (н. 1940), який на основі графічної моделі відстоював думку, що високі відсоткові ставки податків стримують темпи еко­номічного росту. У 1979 році вийшла його праця «Економічна теорія ухилення від податків».

У 70-х роках XX ст. сформувався посткейнсіанський напрям, найвизначнішими представниками якого були у Великобританії Ніколас Калдор (1908-1986), у США - Роберт Клауер (н. 1926) та інші. В основу своєї теорії посткейнсіанці поклали ідею поширення державного втручання за допомогою фінансового механізму. Фінансова політика має стати головною і спрямовуватися на обмеження діяльності монополій та скорочення військових витрат. У «політи­ці прибутків» вони виступають за збільшення соціальних витрат та проведення соціальних реформ. Найкращим методом оподаткування вважають податки на витрати.

У XX ст. активно розвивалися такі складові науки про фінанси, як теорія інвестування та теорія фінансового менеджменту як еле­менти теорії фінансів. Вони представлені теоріями інвестиційного портфеля, ціноутворення на фінансових ринках, структури капіталу, агентських відносин.

 




Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 74 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав