Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методичні вказівки. Етносоціологія - надзвичайно важливий напрям як у вітчизняних, так і зарубіжних соціологічних дослідженнях

Читайте также:
  1. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  2. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  3. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  4. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  5. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  7. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. Загальні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ
  10. Загальні методичні вказівки

Етносоціологія - надзвичайно важливий напрям як у вітчизняних, так і зарубіжних соціологічних дослідженнях. Багато провідних науковців, політиків, громадських діячів вважають, що кінець XX століття проходить під знаком національного ренесансу, посилення інтересу до національної та етнічної проблематики.

Центральною категорією етносоціології є поняття нації. Студенти повинні знати визначення поняття нації, історію її виникнення, основні ознаки та характерні риси.

Національне питання - це питання про знищення національного пригнічення, ліквідацію поділу людей на пригноблених і гнобителів, подолання антагонізму у взаємовідносинах між націями та народностями, про встановлення рівноправних стосунків між ними, утвердження міжнаціональної довіри, відносин співпраці.

Національне питання - це сукупність політичних, економічних та інших проблем, які проявляються в процесі внутрішньодержавного і міждержавного спілкування націй та народностей.

Студентам слід звернути увагу на те, що поняття «національне питання» багато в чому збігається з поняттям «національні відносини». Вони не є ідентичними, оскільки друге поняття ширше за перше. Можна сказати, що національне питання - це національні відносини особливого роду.

Національні стосунки можуть бути гармонійними, позитивними. Але може бути нейтральне і негативне сприй­няття сусідніх народів, що викликає міжнаціональні конфлікти. Студенти повинні уміти виділяти причини міжнаціональних конфліктів та їх типи.

Соціологія релігії – це галузь соціології, одна з спеціальних соціологічних дисциплін, яка вивчає взаємодію релігії та суспільства, її вплив на соціальну поведінку індивідів та спільнот. Студенти, вивчивши цю тему, повинні знати, що таке релігія як соціальний інститут, її еволюційні та організаційні форми.

Студентам необхідно володіти такими ключовими поняттями та термінами: етносоціологія, рід, плем'я, національність, нація, національні відносини, національне питання, національне та інтернаціональне, націоналізм, міжнаціональний конфлікт, сепаратизм, геноцид, релігія, релігійна свідомість, релігійна психологія, молитва, релігійна діяльність.

Питання для самоперевірки

1. У чому суть поняття «нація»?

2. У чому суть національного питання?

3. Як співвідносяться поняття «міжнаціональні стосунки» та «національні відносини»?

4. Які причини міжнаціональних конфліктів?

5. Які є типи міжнаціональних конфліктів?

6. Що таке релігія?

7. Що є предметом дослідження соціології релігії?

8. У чому виявляється відмінність соціології релігії від решти наук, що вивчають релігію?

9. Назвіть основні категорії соціології релігії. Охарактеризуйте їх.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав