Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Фактори впливу на використання робочого часу працівників

Читайте также:
  1. Адміністративне стягнення – це міра відповідальності, примусовий захід державного впливу, що застосовується до особи за скоєння адміністративного правопорушення (проступок).
  2. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів
  3. Безпеки працівників у надзвичайних ситуаціях
  4. Біологічні фактори небезпеки
  5. В загальному вигляді міжнародний рух капіталу означає переміщення капіталу між суб’єктами міжнародної економіки з метою його оптимального використання.
  6. В.О.Кравець, Ю.М.Колибін. Проектування та використання програм діагностики мереж.-Навч.пос. /Харків, НТУ “ХПІ”, 2004, -388с.
  7. Вибух. Фактори техногенних вибухів.
  8. Видатки державного бюджету як форма використання бюджетних ресурсів.
  9. види та використання
  10. Види транспорту та їх використання у практиці міжнародних перевезень.
Показники Фактори, що впливають на формування показника
Тривалість робочого періоду Кількість вихідних і святкових днів Кількість днів чергової відпустки Інші види відпусток, передбачених законодавством Кількість днів непрацездатності Неявка на роботу з дозволу адміністрації Прогули тощо
Тривалість робочого дня (зміни) Величина нормативного робочого тижня Час простою упродовж дня, зафіксований в обліку Час понадурочної роботи (збільшує величину показника) Час інших скорочень робочого дня, передбачених законодавством (для підлітків, матерів-годувальниць тощо)

 

Під час аналізу доцільним є визначення відхилення цих показників від плану, а також порівняння їх із аналогічними показниками за минулі періоди, встановлюють конкретні причини можливих відхилень. При цьому слід звернути особливу увагу на величину зафіксованих в обліку непродуктивних втрат робочого часу через такі обставини:

· неявка на роботу з дозволу адміністрації;

· прогули й цілодобові простої;

· внутрішньозмінні простої, зафіксовані в обліку;

· облікований брак продукції.

Проте необліковані втрати робочого часу можуть бути значно більшими. Вони спричиняються недоліками в організації виробництва й управління, простоями устаткування через його несправність, відсутність на робочому місці сировини, матеріалів, інструменту та інших ресурсів, низькою трудовою дисципліною. Втрати робочого часу пов'язані також із непродуктивною роботою, тобто:

· випуском бракованої продукції, яка не фіксується в обліку;

· випуском непотрібних для складання кінцевої продукції деталей (некомплектне виробництво);

· списанням на збитки загублених або вкрадених деталей.

Внаслідок неврахованих простоїв і втрат завищується фактично відпрацьований час, адже наведені у звітності показники часу роботи визначаються як різниця між загальною кількістю явочних днів або годин і врахованими простоями.

Приховані від обліку внутрішньозмінні перерви та простої робітників можна визначити за допомогою аналізу даних вибіркових спостережень і опитувань працівників. За результатами аналізу необхідно розробити заходи, спрямовані на скорочення втрат робочого часу і пов’язані з ним непродуктивні виплати заробітної плати.

Отже, аналіз робочого часу працівників та уміле управління ним дає змогу досягти раціонального використання часу праці, зменшити витрати організації і трудомісткість продукції, підвищити продуктивність праці та ефективність діяльності організації загалом.

 




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав