Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ринок досконалої конкуренції, його характерні риси

Читайте также:
  1. Cтратегiя виводу новинки на ринок.
  2. Будівельний ринок
  3. Євроринок. Євровалюта. Ринок євровалют та його специфічні характеристики
  4. Інвестиційний ринок та його дослідження
  5. Конкуренція та типи ринкових структур. Дайте характеристика ринку досконалої конкуренції.
  6. Країна І Світовий ринок Країна ІІ
  7. Міжнародний кредитний ринок
  8. Модуль 1 Характерні особливості, історія розвитку та загальні риси романо-германської правової сім’ї.
  9. На які сектори поділ грош. ринок за інстит. крет.? Якими є особл. руху грош. у цих секторах?
  10. Недобросовісна конкуренція — це будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним засобам у підприємницькій діяльності.

Нагадаємо основні характеристики ринку досконалої або чистої конкуренції:

1. Велика кількість самостійно діючих покупців і продавців ресурсів і товарів (тому цей ринок ще називається поліполією).

2. Фірми випускають стандартизовану продукцію, яка не має значних відмінностей від продукції інших фірм.

3. Не існує нецінових чинників у конкурентній боротьбі - для зростання прибутків фірми прагнуть зменшити витрати. Рекламні компанії не такі важливі й обов'язкові, оскільки для продажу пропонуються тільки однорідні товари, ринок прозорий і відсутні будь-які переваги.

4. Зміни в ціні якогось продавця викликають відповідну реакцію тільки серед покупців, але не серед інших продавців. Ніхто із учасників ринку не може вплинути на економічні рішення інших.

5. Ринок відкритий для кожного, існує абсолютна мобільність матеріальних, фінансових та інших видів ресурсів.

6. На ринку з подібною структурою ціна визначається взаємодією попиту та пропозиції.

Розглянемо поведінку учасників на цьому ринку.

Окремо узятий продавець не здійснює ніякого прямого впливу на ціну. Якщо продавець запрошує більш високу ціну, усі покупці відразу ж переходять до його конкурентів, тому що в умовах досконалої конкуренції кожен продавець і покупець мають повну і правильну інформацію про ціну, кількість продукту, витрати і попит на ринку. Якщо ж продавець хоче встановити більш низьку ціну, то він виявиться не в змозі задовольнити весь попит, що буде орієнтований на нього, у силу його незначної частки на ринку, при цьому прямого впливу на ціну з боку цього конкретного продавця не відбувається. Якщо продавець змушений погодитися з переважаючими на ринку цінами, то він може пристосуватися до ринку шляхом регулювання обсягу своїх продажів. У цьому випадку він визначає кількість товарів, що має намір продати за заданою ціною.

Оптимальний обсяг випуску визначається при порівнянні додаткових витрат, пов’язаних із виробництвом додаткової одиниці продукції, із додатковим доходом, який фірма отримає після її реалізації. Для фірми є прибутковими усі обсяги виробництва, за яких граничний доход більший за граничні витрати, однак найбільший прибуток вона отримає за умови коли вини зрівнюються, адже не лише усі попередні випуски для неї будуть прибутковими, а й у цій точці фірма буде мати нормальний прибуток, хоч економічний прибуток вже зникне. Коли граничні витрати починають перевищувати граничний дохід (ринкову ціну), фірма потрапляє у зону збитків. Щоб розрахувати прибуток, фірма повинна вивчити співвідношення між величиною середніх витрат і ринковою ціною. Цей механізм буде вивчатись в курсі мікроекономіки.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав