Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Правове регулювання природних монополій

Читайте также:
  1. А). політика регулювання економіки державою; Б). світові економічні кризи; В) інтеграція УРСР в ЄЕС.
  2. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ В СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОБОРОНОЗДАТНОСТІ КРАЇНИ
  3. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ
  4. Адміністративно-правове регулювання у галузі освіти і науки.
  5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  6. В) обсяг природних ресурсів.
  7. В.Г. Афанасьєв називає наступні основні управлінські функції: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання і корегування; облік і контроль.
  8. Варіант 8 (Р,С,Т,У) Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим іноземного інвестування
  9. Глава уряду, порядок його призначення, правове становище і роль.
  10. Грошово-кредитна та фіскально-бюджетна політика в системі державного регулювання ринкової економіки.

 

Важливою складовою державної антимонопольно-конкурентної політики є політика у сферах природних монополій. Правові та інші засади державного регулювання діяльності товарних ринків у таких сферах та їх суб’єктів встановлені Законом України «Про природні монополії» від 20 квітня 2000 р., а також іншим законодавством.

Природна монополія згідно статті 28Господарського кодексу України – це стан товарного ринку, за якого задоволення попиту на цьому ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції внаслідок технологічних особливостей виробництва (у зв’язку з істотним зменшенням витрат виробництва на одиницю товару в міру збільшення обсягів виробництва), а товари (послуги), що виробляються суб’єктами господарювання, не можуть бути замінені у споживанні іншими, у зв’язку з чим попит на цьому товарному ринку менше залежить від зміни цін на такі товари (послуги), ніж попит на інші товари (послуги). Суб'єктами природної монополії можуть бути суб'єкти господарювання будь-якої форми власності (монопольні утворення), які виробляють (реалізують) товари на ринку, що перебуває у стані природної монополії.

Згідно ст. 5 Закону «Про природні монополії» сферами діяльності суб’єктів природних монополій є:

· транспортування нафти і нафтопродуктів трубопроводами;

· транспортування природного і нафтового газу трубопроводами та його розподіл;

· транспортування інших речовин трубопровідним транспортом;

· передача та розподіл електричної енергії;

· користування залізничними коліями, диспетчерськими службами, вокзалами та іншими об’єктами інфраструктури, що забезпечують рух залізничного транспорту загального користування;

· управління повітряним рухом;

· централізоване водопостачання та водовідведення;

· централізоване постачання теплової енергії;

· спеціалізовані послуги транспортних терміналів, портів, аеропортів за переліком, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Перелік суб’єктів природних монополій складається та ведеться Антимонопольним комітетом України відповідно до його повноважень.

Закон регулює також діяльність суміжних ринків – тобто тих, що не перебувають у стані природної монополії, але для суб’єктів якого реалізація вироблених товарів або використання товарів інших суб’єктів господарювання неможливі без безпосереднього використання товарів, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій. До таких ринків належать:

· постачання природного газу та інших речовин, транспортування яких здійснюється трубопровідним транспортом;

· зберігання природного газу в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності із зберігання природного газу (ліцензійними умовами);

· внутрішні та міжнародні перевезення пасажирів та вантажів залізничним, повітряним, річковим та морським транспортом;

· виробництво електричної енергії в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії (ліцензійними умовами);

· постачання електричної енергії;

· виробництво теплової енергії (крім випадків, коли вона використовується виключно для внутрішньовиробничих потреб) в обсягах, що перевищують рівень, який встановлюється умовами та правилами здійснення підприємницької діяльності з виробництва теплової енергії (ліцензійними умовами).

З метоюзабезпечення ефективності функціонування ринків, що перебувають у стані природної монополії, на основі збалансування інтересів суспільства, суб’єктів природних монополій та споживачів їх товарів Закон України «Про природні монополії»:

- Визначає органи, які регулюють діяльність суб’єктів природних монополій. Такими органами є національні комісії регулювання природних монополій - центральні органи виконавчої влади із спеціальним статусом, а в окремих встановлених законом випадках також органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування. Державний контроль за додержанням антимонопольного законодавства у сферах природних монополій здійснюється Антимонопольним комітетом України відповідно до його компетенції.

- Визначає основні завдання, функції і повноваження національних комісій регулювання природних монополій. Комісії, зокрема, мають право: приймати в межах своєї компетенції рішення, що є обов’язковими для виконання суб’єктами природних монополій; застосовувати у встановленому порядку адміністративно-господарські санкції до суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, за порушення ними умов та правил здійснення такої діяльності (ліцензійних умов) тощо.

- Встановлює, що предметом регулювання діяльності суб’єктів природних монополій насамперед є: 1) ціни (тарифи) на товари, що виробляються (реалізуються) суб’єктами природних монополій; 2) доступ споживачів до цих товарів.

- Встановлює ліцензування діяльності у сферах природних монополій та на суміжних ринках відповідно до закону.

- Встановлює обов’язки суб’єктів природних монополій. Ці суб‘єкти, зокрема, зобов’язані дотримуватися встановленого порядку ціноутворення, стандартів і показників безпеки та якості товару, забезпечувати на недискримінаційних умовах реалізацію вироблених ними товарів, не чинити перешкод для реалізації угод між виробниками, що здійснюють діяльність на суміжних ринках, та споживачами тощо.

- Встановлює відповідальність суб’єктів природних монополій та органів, яі регулюють їх діяльність. Така відповідальність полягає у накладанні адміністративно-господарських санкцій - штрафів на суб’єктів природних монополій, вилученні незаконно одержаних прибутку, виручки, а також у відшкодуванні збитків. Збитки, завдані в результаті прийняття неправомірних рішень, дій чи бездіяльності органів, які регулюють діяльність суб’єктів природних монополій, підлягають відшкодуванню у порядку, передбаченому законодавством.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав