Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Класифікація витрат підприємства

Читайте также:
  1. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  2. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  3. Аналіз витрат на виробництво продукції
  4. Аналіз витрат на гривню товарної продукції
  5. Аналіз динаміки та структури операційних витрат страхових компаній
  6. Аналіз забезпеченості і повноти використання трудових ресурсів підприємства. Аналіз використання фонду робочого часу
  7. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності підприємства
  8. Аналіз зовнішньої діяльності підприємства на основі системного підходу
  9. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  10. АНАЛІЗ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
№ п\п Класифікаційна ознака Види витрат Стисла характеристика
1. За економічним змісту - матеріальні витрати     - витрати на оплату праці     - відрахування на соціальні заходи - амортизація основних фондів   - інші витрати Вартість сировини і матеріалів, які придбані у інших підприємств і організацій і входять до складу продукції, що виробляється. Вартість куплених матеріалів, комплектуючих, напівфабрикатів, які використовуються в процесі виробництва продукції (робіт, послуг) для забезпечення нормального технологічного процесу. Вартість придбаного палива і енергії всіх видів, що витрачаються на технологічні та інші виробничі потреби підприємства. Вартість робіт та послуг виробничого характеру, які використовуються сторонніми організаціями чи структурними підрозділами підприємства і не відносяться до основного виду діяльності.
Заробітна плата робітників, надбавки і доплати до тарифних ставок і окладів. Оплата щорічних відпусток, винагороди за вислугу років. Оплата навчальних відпусток робітникам, що навчаються, інші витрати.
Обов'язкові відрахування за визначеними законодавством нормами
Сума амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних виробничих фондів, розрахована згідно визначеним нормам
Оплата відсотків за короткотермінові кредити банків. Платежі по обов'язковому страхуванню власності підприємства. Оплата послуг банків. Податки, збори та інші платежі, передбачені законодавством. Оплата послуг зв'язку і т.п.
2. За об'єктами виникнення, призначенням і місцем виробництва Статті калькуляції Сировина і основні матеріали за відрахуванням возвратных відходів. Придбані комплектуючі та напівфабрикати, що не включаються до основних фондів. Додаткові чи допоміжні матеріали. Паливо на технологічні потреби. Витрати на енергетичні потреби. заробітна плата виробничих працівників. Нарахування на заробітну платню. Відшкодування зношування інструментів і обладнання цільового призначення. Витрати на утримання і експлуатацію обладнання. Амортизація основних засобів. Робота транспортних підрозділів (транспорту підприємства). Витрати на підготовку і організацію виробництва. Втрати від браку. Інші цехові, загальноорганізаційні, виробничі та невиробничі (комерційні) витрати.
3. За характером участі у виробничому процесі - основні - накладні Безпосередньо зв'язані із виробничим процесом. Зв'язані із обслуговуванням виробництва і управління.
4. За способом віднесення на собівартість окремого виду продукції - прямі   - непрямі Можуть бути прямо включені до собівартості окремих видів продукції на основі встановлених норм (основні та допоміжні матеріали, напівфабрикати, закуплені вироби, паливо і енергія для технологічних потреб, заробітна платня працівників виробництва.
Зв‘язані з діяльністю цеху чи підприємства в цілому, не відносяться до собівартості конкурентних видів продукції, включаються до собівартості шляхом їх розподілу між видами продукції, що виробляється згідно встановлених норм. До непрямих витрат відносяться витрати по утриманню і експлуатації обладнання, зношування інструментів та устаткування, транспортні витрати, цехові, загальнозаводські, позавиробничі витрати.
5. За ступенем залежності від обсягів виробництва продукції - постійні     - змінні Не залежать від обсягів випуску продукції, існують і при нульових обсягах виробництва. До них відносяться вартість обладнання, відсотки по позикам і кредитам, амортизаційні відрахування, витрати на охорону, рекламу, страхові внески, оплата праці управлінського персоналу і т.п.
Залежать від обсягів виробництва продукції, але ця залежність має різний характер при різних обсягах виробництва. При невеликих обсягах виробництва змінні витрати значні. В подальшому по мірі збільшення обсягів виробництва продукції рівень змінних витрат знижується, оскільки починає діяти ефект економії на масштабах виробництва. Потім після початку дії закону спадаючої прибутковості, змінні витрати починають випереджувати зростання виробництва. До змінних витрат відносять витрати на сировину, матеріали, енергію, транспортні послуги, заробітну платню робітникам і т.п.
6. За етапами формування витрат в залежності від ступеню готовності, місця їх здійснення і обсягів - технологічні     - цехові     - виробничі Витрати на здійснення технологічного процесу виготовлення продукції, до яких відносяться витрати на сировину, паливо, енергію, технологічні потреби, заробітну платню виробничих робітників, технологічне обслуговування, закупівлю інструментів, устаткування, матеріалів.
· технологічні витрати. · вартість напівфабрикатів і послуг інших підрозділів. · витрати на закупівлю комплектуючих виробів. · витрати на управління і обслуговування виробництва в межах цеху.
Цехові та загальногосподарські витрати по підприємству (утримання адміністративно-технічного персоналу. Амортизаційні відрахування від вартості будівель і споруд. Витрати на охорону праці та техніку безпеки, на науково-дослідну і конструкторську роботу і на підготовку кадрів відрядження. Страхування майна і т.п.
    - повні Сума витрат підприємства на виробництво і збут продукції по видам. Включає виробничі та невиробничі (комерційні) витрати, що зв'язані із реалізацією продукції. До невиробничих (комерційних) витрат відносяться витрати на вивчення ринку, рекламу продукції, тару, упаковку, комісійні витрати організаціям збуту, проведення ярмарок і т.п.

 

Витрати підприємства можуть бути збільшені чи скорочені під впливом двох груп факторів: структурних і організаційних.

До структурних факторів відносяться: економія на масштабах виробництва, ефект кривої досвіду, технологічні вимоги, інтенсивність капіталовкладень, широта товарного асортименту.

До організаційних факторів відносяться: удосконалення праці менеджерів та персоналу, організаційні можливості підприємства по забезпеченню якості продукції та виробничого процесу, період циклу по виведенню нової продукції на ринок, використання існуючих потужностей, ефективність управління і праці підприємства з постачальниками з метою зниження власних витрат.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав