Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Нова генерація дослідників PR у Європі. С. Блек,Ф. Буарі, Е. Ноель-Нойман та їхній внесок в історію науки про PR.

Читайте также:
  1. I. Общие проблемы философии науки.
  2. III. Исторические этапы формирования современной науки
  3. IV. Развитие исторической науки в ХIХ веке
  4. Актуальные проблемы логопедагогики как науки.
  5. Атомизм демокрита, его значение для науки
  6. Билет 1 Предмет, задачи и методы дошкольной педагогики как науки.
  7. Билет 1. понятие и эволюция маркетинга как междисциплинарной науки в структуре управления предприятием.
  8. Билет 1. Предмет, функции истории. Методы. Источники ее изучения. Методология и теория исторической науки.
  9. Билет 17. Специфика научного познания. Роль науки в развитии цивилизации.
  10. БИЛЕТ 1… Специфика социологии как науки.

Всесвітню популярність має автор ряду підручників, багато років очолював Міжнародну Асоціацію паблік рілейшнз - Сем Блек (Велика Британія). На російську мову переведено один його підручник «Введення в паблік рілейшнз» (або «Паблік рілейшнз. Що це таке»). Ця книга, видана в 1990 році тиражем 65 тис. прим., зіграла значну роль: багатьом росіянам, перш котрі знали практично нічого про PR, книга Сема Блека відкрила дорогу в нову професію (серед них - і автор даного посібника), а також Семом Блеком було дано класичне визначення PR: "PR - це мистецтво і наука досягнення гармонії із зовнішнім оточенням за допомогою взаєморозуміння, заснованого на правді і повній інформованості".

Відомий французький дослідник-практик Філіп Буарі дає розгорнутий виклад прийнятої в цій теорії системи цінностей, що лежать в основі PR-діяльності. Він вводить поняття «людина-творець» (творець матеріальних і культурних цінностей), «економічна людина» (споживач) і «людина громадський» (особистість як сукупність усіх соціальних відносин, до яких залучений даний індивід). ПР адресовані «чолочку громадському» і спрямовані на задоволення його соціальних і духовних потреб. Повернення людині тex цінностей, яких, згідно Ф. Буарі, позбавляє людину індустріальне суспільство, - це «одна з найбільш захоплюючих завдань» PR, що полягає «в спробі наново прив'язати людину до його роботи і через неї повернути йому ту віру, любов і радість, без яких він не зможе залишитися відповідальною людиною і які позбавлять його від долі «людини маси» і не дадуть завтра перетворитися на людину-робота. Ф. Буарі протиставляє паблік рілейшнз як соціальну діяльність, спрямовану на творення, пропагандистським і маніпулятивним технологіям, зокрема, технологіям підривної діяльності в інформаційній сфері, метою яких є поділ людей.

Елізабет Ноель-Нойманш - німецький соціолог і політолог, засновниця Інституту демоскопіі в Алленсбасі. У своїй знаменитій дисертації «Вивчення громадської думки та масові опитування в США» вона пояснювала причини негативного іміджу Німеччини за кордоном, перш за все, за рахунок перекрученого відображення внутрінімецьких реалій в засобах масової інформації США: «З 1933 р. євреї, які монополізували більшу частину інтелектуальної життя Америки, концентрують свої демагогічні здатності на цькуванні німців». У 1942 р. Геббельс після знайомства з її працями запрошував її до роботи в якості помічника, цьому, однак, перешкодила тривала хвороба Ноель-Нойман. У науці здобула популярність теорія Ноель-Нойман про так звану «спіралі мовчання», згідно з якою люди, бачачи, що домінуючі суспільні установки, поширювані ЗМІ або їхнім найближчим соціальним оточенням, суперечать їх власної позиції, «замовкають», намагаються уникати висловлювати свою точку зору, боячись опинитися в меншості. І чим сильніше їм здається поширеною пануюча точка зору, тим сильніше вони «замовкають». Подолання «спіралі мовчання» можливо за рахунок нейтралізації комунікативному полі ідей породжують соціальні страхи або вкидання в нього більш сильних політичних ідей. Теорія Нойман отримала широку популярність, проте піддавалася також критиці внаслідок недостатності доказової емпіричної бази, а також тому, що сприймалася не як наукова, а як політична теорія, покликана мобілізувати перебували в меншості виборців християнських демократів ФРН в умовах перебуванж..ня при владі соціал-демократів і домінуванні в західнонімецьких ЗМІ того часу лівоцентристської ідеології.

 

 

Американська школа теорії паблік рилейшнз. Карл Ботан, Винсент Хазлтон, Скотт М. Катлип, Аллен X. Сентер, Глен М. Брум, Джеймс Грюнінг та їхній внесок у теорію зв’язків з громадськістю.

Прийнято вважати, що термін «public relations» народився в Америці в 1807 році, коли третій президент Томас Джефферсон в чернетці свого «Сьомого звернення до конгресу» замінив вираз «стан думки» на «суспільні відносини». Існує версія і про те, що одним з перших словосполучення «public relations» пустив в оборот юрист Дорман Ітон в 1882 році, закликаючи випускників Єльського університету присвятити себе служінню суспільному благу.

Американська модель PR, мабуть, зовсім не піддалася іноземному впливу, але справила найбільший вплив на розвиток PR в інших країнах.Саме в США зародилися уявлення про зв'язки з громадськістю як складової частини системи соціального управління, про соціальної місії та соціальної відповідальності PR.

Відомі американські фахівці в області теорії зв'язків з громадськістю Карл Ботан і Вінсент Хазлтон пишуть: «Паблік рілейшнз є швидко розвивається науковою дисципліною, яка належить до соціальних наук. Центральним для становлення паблік рілейшнз як професії і академічної дисципліни є розвиток базису теоретичного знання, яке відрізняє PR від інших професій і наукових дисциплін». У статті К. Ботана «Розвиток теорії в паблік рілейшнз» цілий розділ називається «Паблік рілейшнз як прикладна соціальна наука».

Американські фахівці Скотт М. Катліп, Аллен Х. Сентер, Глен М. Брум вважають, що паблік рілейшнз - це управлінська функція по встановленню і підтримці взаємовигідних відносин між організацією і громадськістю, від настроїв і думок якої залежить успіх або невдача цієї організації.

Відомі американські експерти Скотт М.Катліп і Аллен Х.Сентер виділяють чотири основні завдання РR-комунікацій:

• привернути увагу цільової громадськості

• стимулювати інтерес до змісту повідомлення

• сформувати потребу і намір діяти у відповідності з цим повідомленням

• направляти дії тих, хто веде себе у відповідності з цим повідомленням.

Таким чином, РR-комунікація являє собою обопільний процес обміну сигналами з метою інформування, інструктування або переконання, Процес інформування аудиторії включає чотири стадії: 1) залучення уваги до даної комунікації; 2) забезпечення прийому відповідного повідомлення; 3) забезпечення належної інтерпретації повідомлення; 4) забезпечення запам'ятовування повідомлення в цілях його подальшого використання.

Джеймс Грюніг у своїй книзі запропонував поділ груп громадськості. Він виділяє наступні види груп громадськості на основі їх відношення до організації: необщественность, латентна громадськість, обізнана громадськість і активна громадськість.

Грюнігена виділяє 4 типи громадськості:

1) тих, хто проявляє активність у всіх ситуаціях;

2) тих, хто неуважний і недієвим у всіх ситуаціях;

3) тих, хто проявляє активність лише в ситуаціях, що мають в них

відношення;

4) тих, хто проявляє активність тільки, якщо проблема набуває широке суспільне визнання.

Оскільки групи громадськості реагують на різні ситуації, вони дуже динамічні. Тому фахівці в сфері зв'язків з громадськістю повинні проводити постійний аналіз цих груп, переглядати їх склад і враховувати зміни, що відбуваються, а межі групи громадськості мають визначатися для кожної конкретної ситуації або проблеми.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав