Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Педагогічні основи соціалізації молодших школярів класу з малою чисельністю в соціальній інфраструктурі села.

Читайте также:
  1. Банківські ризики та основи їх менеджменту
  2. Біохімічні основи тренувань
  3. Біохімічні основи якостей рухової діяльності
  4. Біохімічні та фізіологічні основи вуглеводного обміну
  5. В СОЦІАЛЬНІЙ ТА ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРАХ
  6. Вони ж визначили основи вивчення ймовірності економічної поведінки.
  7. ГЛАВА 2. Теоретичні основи харчування
  8. Дослідження проблеми формування навичок здорового способу життя на прикладі учнів 4 класу ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Нудижи.
  9. Етапи та види ресоціалізації чоловіків, які перебувають у пенітенціарних установах
  10. Загальні економіко-правові основи підприємництва в Україні

Сільська школа - це і географічне, і соціальне поняття. Майже весь час її головною функцією було формування людини, яка залишається працювати в селі, у колективному сільському господарстві.

У нинішніх умовах ця функція не спрацьовує з багатьох причин. Постає гостра потреба узгодити інтереси суспільства, яке повільно перебудовується, з інтересами молодої особистості, яка змалечку бачить невлаштованість сільського життя і, на відміну від попередніх поколінь, хоче задовольнити свої потреби у найбільших перспективах.

Соціокультурний розвиток сучасного села — процес складний і багатоплановий. Він виявляється, по-перше, в широкому залученні сільського населення до культурних надбань, збагаченні їх духовного світу, а по-друге в діяльній участі у творенні культурних цінностей. В умовах власної державності і утвердження демократичних принципів організації суспільного життя відкривається реальна можливість формування такого способу розподілу духовних благ, який би забезпечив залучення сільського населення до цінностей культури. Це відбувається шляхом розподілу духовних надбань через систему освіти, закладів культури, засоби масової інформації, релігії.

Важливим фактором соціально-культурного розвитку села є підвищення освітнього рівня сільського населення. Саме завдяки освіті, що займає центральне місце в системі духовної культури, гуманних взаємин між людьми, формуються суб’єкти духовного життя, а духовні цінності трансформуються в особистості, збагачуючи внутрішній світ людини.

Проте не секрет, що за благополучними кількісними показниками приховується значне відставання села в якісному рівні загальноосвітньої підготовки, що зумовлено, насамперед, слабкою матеріальною базою сільської школи. Хибна політика, спрямована на згортання так званих неперспективних сіл, посилила міграційні процеси і закриття шкіл. Нині у багатьох населених пунктах відсутні навіть початкові школи. У багатьох селах функціонують малочисельні школи, в яких навчальний процес здійснює один учитель, проводячи одночасно заняття з учнями різних класів у одній кімнаті. Подібна практика має місце не тільки в початкових, а й в значній кількості середніх шкіл. Ще більш негативно впливає на рівень підготовки у сільських школах відсутність необхідних учительських кадрів.

Таке становище вимагає рішучого перегляду ставлення до проблем сільських шкіл державних і господарських органів. Заходи щодо «пріоритетного» розвитку сільської школи, що здійснювались у минулому, були декларативними і безрезультатними. З метою забезпечення сільських шкіл приміщенням, навчальним обладнанням, книгами, кваліфікованими кадрами необхідно об’єднати зусилля держави і громадськості, які повинні розглядати шкільні справи як такі, від яких залежить соціокультурний розвиток села, а часто й його існування. Особливого значення набуває повернення авторитету і престижу сільському вчителю, який в умовах тоталітарної системи був принижений як морально, так і матеріально.

Ігнорування ролі вчителя може звести нанівець усі зусилля розвитку духовної культури на селі. Розвиток мережі елітарної освіти (гімназії, ліцеї, коледжі) повинен відбуватись разом з піднесенням масових шкіл, в тому числі і сільських малочисельних, а не за їх рахунок.

У процесі інтенсивного технічного переоснащення сільськогосподарського виробництва зростають вимоги до професійної підготовки і виробничої кваліфікації трудівників села. Практика свідчить, що лише працівник із широким професійним кругозором, глибокими знаннями основ сучасного виробництва зможе швидко освоювати нові технологічні процеси, творчо впроваджувати у виробництво досягнення науки і техніки. Саме через недостатній професійний рівень кадрів техніка швидко псується, не дають належної віддачі зусилля людей і капіталовкладення. Звичайно, до підвищення освітнього і професійно-кваліфікаційного рівня сільських трудівників не можна підходити лише з точки зору виробничої необхідності. Навіть там, де освіта поки що нерентабельна економічно, вона, без сумніву, рентабельна соціально. Уже зараз більшість трудівників села відчувають, що від освітнього рівня залежить їх духовне зростання, соціальний статус, місце і роль у колективі і суспільстві.

Довгий час сільське середовище було до певної міри замкнутою системою, яка займалася самообслуговуванням, давала промисловості і міській сфері трудові ресурси та сільськогосподарську сировину. Така незбалансованість розвитку міського і сільського середовища зумовила відставання останнього, особливо його соціальної інфраструктури.

Соціальна інфраструктура малого села — це стійка сукупність матеріально-речових елементів, які створюють умови раціональної організації основних видів діяльності сільських жителів (трудової, суспільно-політичної, культурно-освітньої і т.п.). Функції інфраструктури: забезпечення житлово-побутових, соціально-культурних і матеріальних умов для нормального життя населення.

Отже, соціальна інфраструктура малого села характеризує ступінь і рівень забезпеченості людей необхідними умовами для трудової, суспільно-політичної, культурно-освітньої і побутової діяльності.

Малочисельна початкова сільська школа – важлива ланка в системі народної освіти, в соціальному розвитку села. Серед інших типів вона різниться певними особливостями, умовами життєдіяльності. В зв’язку з соціально-економічними перетвореннями в сфері сільськогосподарського виробництва і життя села намітилася тенденція росту і закріплення шкіл цього типу.

За даними економічних досліджень, прямі витрати держави на одного учня в малих школах більші, ніж у великих і зростають по мірі зниження наповнюваності початкових шкіл. Та це не вичерпує суті проблеми. Якщо розглядати початкову малочисельну школу з широких народногосподарських позицій, то виявляється, що затрати на розвиток її матеріально-технічної бази окуповують себе. Малочисельні початкові школи існують ніби на перекір безпосередній економічній і педагогічній діяльності. Однак соціальний ефект їх існування досить вагомий. Малочисельна початкова сільська школа виступає стабілізатором розвитку соціальної інфраструктури села. Наявність школи в малому населеному пункті це один з важливих факторів, що стримують міграцію сільського населення. Сільська школа активний учасник усіх соціально-економічних процесів, опорний пункт соціального прогресу села. Вона проводить профорієнтаційну роботу по підготовці кадрів для сільськогосподарського виробництва, виконує головне соціальне завдання — психологічно і практично готує кожного учня до праці на рідній землі.

Малочисельність, постійний контакт жителів села дозволяє учителеві близько ознайомитись з сім’єю учня, спостерігати за ним не лише в школі, а й в громадському житті, а значить, своєчасно здійснювати на школяра (інколи і на сім’ю) необхідний педагогічний вплив. Обізнаність з діяльністю дітей і дорослих створює громадську думку односельчан, яка виступає регулятором їх поведінки. Такий соціальний контроль потребує особливої турботи школи у вихованні вміння критично оцінювати вихованцями свої вчинки.

Зниження ефективності виховного впливу школи або її закриття через, так звану, «не перспективність», відсутність будь-яких інших шкільних закладів, недостатній розвиток культурно-побутових умов, низька технічна оснащеність праці селян приводить до міграції молоді, старіння сіл. В малих населених пунктах розвиток інфраструктури здійснюється повільно. Однак економічну «недоцільність» не слід абсолютизувати. Посилення впливу школи на соціальну інфраструктуру села, освітній рівень населення підвищує вимогливість особи до всього соціального і культурного середовища села і особистої діяльності кожного.

Серед особливостей соціалізації учнів малочисельних початкових сільських шкіл необхідно виділити їх залежність від соціального оточення школи, близькості до сільськогосподарського виробництва, природи. На відміну від інших типів шкіл, у сільській школі учні впродовж всіх років навчання беруть активну участь в сільськогосподарській праці. Як правило, діти добре знають змістовий бік сільськогосподарського виробництва. Характерним для багатьох сільських малочисельних шкіл є наявність при школі навчально-дослідних ділянок, фруктових садів, сінокосів та ін. Ці умови позитивно впливають на соціалізацію особистості молодшого школяра: поряд із загальноприйнятими формами значна частина часу відводиться на участь у сільськогосподарській праці (робота на пришкільній ділянці, в саду, посильна допомога батькам на фермі, в полі, на току, збір лікарських рослин та ін.).

Таким чином, своєрідність малого села як соціально-економічної і територіально-виробничої спільності обумовлює соціальні і педагогічні завдання малочисельної школи. Охоплення навчально-виховним процесом усіх сільських дітей, виховання в учнів потреби у сільськогосподарській праці, орієнтація на професії для села, вплив школи на процес стирання значимої соціальної, освітньої і побутової різниці між містом і селом, стабілізація соціально-демографічної ситуації, педагогізації сільського населення. Ці завдання відображають багатогранність зв’язків школи з соціальною інфраструктурою села, її економічним, суспільним і духовним життям.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав