Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лекція №5

Читайте также:
  1. Вступна лекція
  2. Заняття 2 Лекція3/2. Методи аналізу та прогнозування розвитку середовища підприємства
  3. Заняття 3 Лекція 3/3. Стратегічний аналіз діяльності підприємства та вибір стратегічних позицій
  4. ЛЕКЦІЯ 1
  5. ЛЕКЦІЯ 1
  6. Лекція 1
  7. ЛЕКЦІЯ 1
  8. Лекція 1
  9. ЛЕКЦІЯ 1
  10. Лекція 1

Фізіотерапія – кровоносні, лімфатичні, трофічні процеси.

Бальнеотерапія.

Механотерапія.

Працетерапія.

Побутова і соціальна реабілітація.

2)Травми спинного мозку виникають в наслідок різних ушкоджень хребта, а саме: струс, забій, здавленя спинного мозку, крововилив, часткові або повне анатомічне переривання спинного мозку.

Спинний мозок є найважливішою ланкою зв’язку вищих відділів ЦНС з ефекторними органами аксіом -, пропріо – і інтерорецепторами. І в результаті серйозних ушкоджень, нижче місце ушкодження спинного мозку виникають рухові, чутливі, трофічні й тазові розлади.

Рухові розлади проявляються в’ялими спастичними паралічами і парезами. У випадку травми шийних або верхньо – грудних відділів виникають в’ялі паралічі верхніх кінцівок і спастичні---------. При травмах нижнього рудного і поперекового відділів – в’ялі паралічі нижніх кінцівок. Ці рухові порушення ускладнюються контрактурами, тобто обмеження рухливості в суглобах.

Випадіння чутливості характеризується втратою мязово – суглобового відчуття, важкість кінцівок, відчуття їх в просторі. Трофічні розлади призводять до розвитку м’язових атрофій, гіпотрофій, пролежнів, виразок, остеопорозу кісток, дегенерації сухожилків, зв'язок, дистрофії внутрішніх органів.Характерні розлади функції тазових органів (нетримання, фізіологічних відправлень). Крім цього у хворих порушується психоемоційна сфера і діяльність практично всіх органів і систем.

У клінічному перебігу при ушкодженнях хребта і спинного мозку розрізняють IV періоди:

I період – триває 2 -3 доби – характерна картина снінального шокую

II період – триває 2 -3 тижні, спостерігаються явища: спінального шоку, порушення кровообігу та лімфообігу, набряк, набухання спинного мозку.

III період – триває 2 -3 місяці: характеризується зникненням явищ спінального шоку і виявленням істинного характеру ураженням спинного мозку.

IV період – триває 2 -3 роки і більше: відбувається відновлення порушених функцій спинного мозку.

Лікування хворих спрямоване на усунення проявів травматичної хвороби і проводяться комплексно протягом тривалого часу.

3) У лікарняний період реабілітації застосовують ЛФК, лікувальний --------, фізіотерапію. Лікувальну фізкультуру призначають на 2 -3 день після травми або операції. Завдання ЛФК в I період це покращення нервово – психічного стану, активізація легеневої вентиляції, кровообігу і лімфообігу, попередження пневмонії, пролежнів, контрактур.

Протипоказання ЛФК при важкому стані хворого. ЛФК застосовують на фоні лікування положенням. При в’ялих паралічах кінцівок укладають у фізіологічному положенні, що запобігає пере розтягненню ослаблених м’язів. При еластичних паралічах вибирають такі положення щоб спастичні м’язи були максимально розслаблені. Так при нижніх спастичних ------ хворого укладають на спину з розведеними ногами, які вкладені в проти ротаційні шини, під коліна підкладають валики, стопи під прямим кутом. Надане положення слід змінювати кожні 2 – 3 години.

ЛФУ реабілітолог проводить 2 -3 на день у поєднанні з масажем грудної клітини. Комплекс вправ складається з дихальних вправ і пасивних рухів, для суглобів кінцівок які проводять реабілітолог. При ушкодженні шийного відділу у перший тиждень -------- розробку ніг і рук проводить від центру до периферії (плечовий, ліктьовий, пальці рук), а потім від дистальних до проксимальних суглобів. Тривалість занять 10 – 12 хвилин, темп повільний.

У II періоді ЛГ направлена на активізацію діяльності серцево – судинної і дихальної системи, стимуляцію обмінних процесів, регенерації у зоні пошкодження, попередження туго рухливості, розвиток компенсаторних рухових навичок. Комплекси ЛФК складаються з активних, пасивних і активно - пасивних вправ для кінцівок і тулуба з посиленням імпульсів до руху в паралітичних кінцівках. Слід постійно зміцнювати здорові м’язи, використовуючи вправи з гумою, еспандером.

Приділяють увагу м’язам спини, живота, напруженням сідниць, промежини для стимуляції роботи тазових органів. Приблизно через 1 місяць хворий починає перевертатися на живіт. До кінця 2 місяця хворому дозволяють пересуватися у межах ліжка. Спочатку з допомогою реабілітолога, а потім самостійно. А пізніше переходити в упор стоячи на колінах. З останнього вихідного положення хворому можна пересуватися у ліжку з підтягуванням ніг за рахунок м’язів тулуба. Потім вводяться вихідні положення стоячи на колінах, тримаючись за балконну раму, сидячи опираючись руками на ліжко. Потім сидячи з опущеними ногами. Під час занять велику увагу постійно приділяють зміцненню м’язів тулуба і формування м’язового корсету. Використовують ідеомоторні вправи. Активно використовують гідрокінезотерапію. Використовують гідрокінезотерапію коли хворий починає сидіти (5 –7 місяць). Тут проводять пасивно - активні і активні вправи для дистальних відділів кінцівок. Наступним кроком є підготовка хворих до протезування, вставання і навчання навичок пересування. Для цього використовують вправи для зміцнення м’язово – зв’язкового апарату кінцівки склепіння стопи. Хворих ставлять на ноги в ортопедичній апаратурі, що допомагає утримувати хворого у вертикальному положенні. Використовують корсети, фіксуючі пояси різної конструкції, апарати для ходьби. Хворого одягнутого в корсет і фіксуючі апарати вчать твердо і впевнено стояти біля опори. Потім починають формувати навички самостійного пересування.

Лікувальний масаж – починають з перших днів після травми у вигляді прогладжування, розтирання, а потім постукування. Проводять масаж грудної клітки --------------, сідниць, кутів лопаток, п’яток, масаж кінцівок. Тривалість спочатку10- 15 хвилин, потім 15-20 хвилин.

Фізіотерапія: УВЧ, УФО, дарсонваль, електростимуляцію м’язів.

4) Після лікувальний період ревабілітації проводиться у реабілітаційних центрах, спеціалізованих санаторіях. Застосовують дальше ЛФК, масаж фізіотерапію, механотерапію, працетерапію. Виділяють дві групи хворих, які дотримуються залежно від зворотності або незворотності змін після травм хребта і спинного мозку.

У хворих I- групи фізична реабілітація спрямована на нормалізацію тонусу м’язів, координації рухів, відновлення рухових навичок, ходьба без опори, відновлення працездатності.

В комплекс ЛГ входять вправи, що зміцнюють м’язи, удосконалюючи координацію рухів, коригують поставу, розвивають і покращують ходу. Тривалість занять з урахуванням пауз, і іншими формами ЛФК 1,5- 2 години. Використовують також лікувальну ходьбу, гідрокінезотерапію. Хворого вчать ходити з опорою на місці по рівній площині, переступати через невисокий брусочок, далі – ходити без корсету. Потім з однією милицею і палицею, потім з палицями і т. д. Потім ходити з палицями без апаратів які фіксували колінний суглоб. Потім починають навчати ходити по східцях. У воді на кожному занятті проводять пасивні рухи. Згинання і розгинання в суглобах, приведення і відведення кінцівки, а також ходьби у воді тримаючись за поручні, канати. Заняття проводять щоденно від 15 до 30 хвилин.

У хворих II- групи –ЛФК спрямоване на максимально можливе відновлення рухових функцій і постійну компенсацію частково втрачених.

Комплекси ЛФК також складаються із загально розвиваючих і дихальних вправ, з активних і пасивних і активно - пасивних вправ для кінцівок і тулуба, вправ на розслаблення і посилення імпульсів до руху. Застосовують вправи і положення, що спрямовані перевиховування порочних компенсацій. НАПРИКЛАД: недостатність про нації передпліччя компенсується внутрішньою ротацією у плечовому суглобі, широко використовують вправи на кисті рук на валику.

При здатності хворого сидіти застосовують вправи у воді для окремих кінцівок та їх сегментів у резервуарах малої ємкості. В них виконують рухи в променево зап’ясткових суглобах, пальцях кисті, так само і для нижньої кінцівки.

Використовують ванни де роблять активно – пасивні вправи з допомогою лямок, петель та інших пристосувань, а також намагаються навчити ходити у басейні. Відпрацьовують вправи для кисті, пальців рук, щоб він міг сам себе обслуговувати, тобто побутові вправи він має багаторазово виконувати під час самостійних занять.

Лікувальний масаж – проводять щоденно двомісячними курсами, перерва 2- 3 тижні. Мета ліквідація або зменшення спастичності м’язів, або підвищення тонусу в’ялих м’язів, покращення трофічних процесів. Використовують види масажу.

Фізіотерапія: електростимуляція, --------- м’язів, лазери, ультразвук.

- озикиритотерапія;

- бальнеотерапія(радонові, сульфідні, сірководневі ванни)

Механотерапія – використовують спеціальні тренажери для розтягнення спастичних м’язів, розробки суглобів, покращення геодинаміки, підвищення аферентної імпульсації в ушкоджених м’язах, особливо ефективна механотерапія у воді.

Працетерапія – робота на --------------------------------------

Лекція №5




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав