Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Факторингові операції можна класифікувати за багатьма озна­ками.

Читайте также:
  1. Активні операції банків поділяються на кредитні та інвестиційні.
  2. Валютні операції на терміновому ринку
  3. Види й операції комерційних банків
  4. Возможная модель проведения мастер-класса.
  5. ВОЗМОЖНАЯ РЕВОЛЮЦИЯ В МАШИНОСТРОЕНИИ
  6. За допомогою посилання на Web-сторінці можна звернутися до
  7. Классификация прав профсоюзов возможна в зависимости от того, в каких отношениях они реализуются, например, содействие в зависимости и трудоустройстве (предмет трудового права).
  8. Можна зробити висновки, що на депозитному ринку ситуація стабілізується.
  9. Національний банк може проводити операції зворотного репо з державними облігаціями України шляхом безпосередньої домовленості з банками.
  10. Облікові касові операції та послідовність їх виконання

1. За сектором ринку, де здійснюються факторингові операції, розрізняють внутрішній та зовнішній (міжнародний) факторинг.

- внутрішній факторинг передбачає, що постачальник, покупець і фактор перебувають під юрисдикцією однієї країни.

- у разі зов­нішнього факторингу суб'єкти факторингової угоди перебувають під юрисдикцією різних країн.

2. Залежно від того, чи повідомляються дебітори клієнта про перевідступлення ним прав вимоги боргу, факторинг може бути:

- конвенційним (відкритим)

- конфіденційним (закритим).

Якщо факторинг відкритий, дебіторам клієнта повідомляється про укладення договору факторингу і пропонується здійснювати платежі безпосередньо фактору. Закритий факторинг не перед­бачає повідомлення дебіторів, ніхто з них не знає про перевід­ступлення постачальником прав вимоги боргу, і тому кошти пе­реказуються постачальникові, який розраховується з фактором самостійно.

3. Залежно від характеру взаємовідносин між фактором і поста­чальником, що складаються у разі відмови покупця від оплати боргових вимог, розрізняють:

- факторинг з правом регресу

- фа­кторинг без права регресу.

У першому випадку постачальник бере на себе ризики за борговими вимогами, які придбав у нього фактор. Ідеться про те, що факторинг з правом регресу дає змо­гу фактору повернути постачальникові неоплачені покупцем боргові вимоги і вимагати від нього повернення грошових кош­тів фактору. Факторинг без права регресу означає, що фактор бере на себе ризик щодо одержання грошових коштів від покупців.

4. За набором послуг, що включає факторинг, він може бути:

- з повним набором послуг

- частковим набором послуг.

Повне факторингове обслуговування передбачає надання постачальни­кові, крім суто факторингових послуг, також низки інших: аудиторських, юридичних, управління заборгованістю за нада­ними кредитами тощо. Факторинг з частковим набором послуг передбачає оплату фактором лише рахунків-фактур постачаль­ника.

5. Залежно від охоплення факторингом перевідступлення по­стачальником боргових вимог розрізняють

- факторинг із перевідступленням усіх боргів або лише певної їх частки. Перевідступлення фактору постачальником боргів усіх своїх дебіторів дає змогу йому уникнути ведення подвійного обліку й управління кредитом за окремими борговими вимогами, що не були перевід-ступлені.

6. Залежно від порядку оплати боргових вимог розрізняють:

— факторинг з попередньою оплатою, що передбачає негайну оплату розрахункових документів постачальника, як тільки їх бу­де надано фактору. Фактично фактор здійснює кредитування по­стачальника;

— факторинг без попередньої оплати означає, що фактор зо­бов'язується оплатити передані йому постачальником розрахун­кові документи на визначену, зафіксовану у договорі дату, як правило, у день оплати документів боржниками. Оскільки зафіксований у договорі строк — це середня величина, то цілком нор­мально, що окремі покупці здійснять платіж раніше обумовлено­го терміну, а інші — пізніше. Перевага для постачальника полягає в тому, що він знає точну дату одержання коштів і тому може відповідно планувати свою діяльність.

За здійснення факторингових операцій фактор стягує з по­стачальника відповідну плату. Розмір плати, зокрема, залежить від виду факторингу, кредитоспроможності постачальника, роз­міру процентної ставки за кредит, рівня ризиків, які несе фактор, а також від строку перебування ресурсів фактора в розрахунках з покупцем. Плата за факторингове обслуговування включає:

— комісію за послуги у розмірі визначеного договором проце­нта від загальної суми придбаних фактором боргових вимог;

— процент за кредит, наданий фактором постачальникові.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав