Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Стадії (фази) здійснення інвестиційного проекту

Читайте также:
  1. Аналіз ефективності інвестиційного проекту.
  2. Аналіз критичних точок бізнес-проекту
  3. Аналіз творчого процесу проектування перспективного образу
  4. апендициту в стадії місцевих проявів
  5. Б) чітка ієрархічна декомпозиція проекту на складові частини, які
  6. Безпосередня демократія - це здійснення влади самим народом шляхом голосування або шляхом підтримки пропозицій (ініціатив), внаслідок яких можуть бути прийняті владні рішення.
  7. В.О.Кравець, Ю.М.Колибін. Проектування та використання програм діагностики мереж.-Навч.пос. /Харків, НТУ “ХПІ”, 2004, -388с.
  8. Види моніторингу суб'єктів інвестиційного процесу
  9. Визначення ідеї та цілей туристичного проекту
  10. Виконайте оцінку проекту в прямій багаторазовій засічці, якщо відомі S1, S2, S3, γ1, γ2, mβ?

Перед тим, як розглядати стадії реалізації проекту, нагадаємо, що будь-який інвестиційний проект у незалежності від його обсягів, складності, умов інвестування повинний здійснюватися відповідно до обраної технології. Під технологією розуміється послідовність визначених дій, спрямованих на одержання проміжного або кінцевого результату, у якості яких у нашому випадку можуть виступати: розробка техніко-економічного обґрунтування проекту; розробка робочої проектно-кошторисної документації; будівництво (реконструкція); монтаж технологічного обладнання і випуск дослідної партії продукції; випуск продукції.

У практиці оптимального планування найбільше поширення одержали моделі, що дозволяють оцінити тривалість і вартість робіт.

Тривалість роботи може бути як визначеною (детермінованою), отриманою в ході опрацювання інформації, так і випадковим розміром, що задається законом розподілу (або щільністю розподілу).

Вартість роботи залежить від її складності, тривалості і технології виконання. Цю залежність, або так названу функцію «час - вартість», можна визначити калькулюванням витрат або збором і обробкою статистичних даних, що характеризують різноманітні варіанти її виконання.

Відмітимо, що будь-які дві роботи здійснення проекту об’єктивно можуть бути пов'язані між собою умовою попередництва,. коли одна з них виконується лише після завершення другої або вони не мають такого зв'язку (у цьому випадку припустимо їх виконання в будь-якій послідовності, в тому числі й одночасно).

Завершення однієї або декількох робіт і початок іншої абодекількох у мережевій моделі називають проміжною подією.

Як правило, у мережевих моделях крім проміжних звичайно виділяють вихідні події, що не мають попередніх робіт, і завершальні події, за якими не слідує ніяких робіт. Завершальні події одночасно є цільовими подіями, що означають досягнення всього комплексу робіт причому в якості цільових можуть виступати деякі проміжні події.

Варто особливо підкреслити, що крім зазначених нерідко виділяють ще і контрольні події, що представляють інтерес для служби управління проектом, що здійснює фінансування й остаточні розрахунки за окремими етапами.

У ряді випадків необхідно скоротити тривалість виконання окремих робіт і тим самим терміни настання подій, від яких залежить ефективність інвестиційного проекту. Тоді в якості вихідної багатоцільову мережеву модель з урахуванням тимчасових характеристик, в якій може бути виявлений критичний шлях і в межах якого можна виконати весь комплекс робіт, що передують експлуатації підприємства. При цьому можуть бути заздалегідь установлені декілька вихідних і цільових подій і, саме головне, визначені обмеження на терміни здійснення контрольних подій. До них слід, наприклад, віднести ТЕО, розробку проектно-кошторисної документації, завершення будівництва будинків і споруджень, монтаж технологічного устаткування і випуск дослідної партії продукції.

Таким чином, за допомогою мережевої моделі виконання основних етапів інвестиційного проекту можна виявити часові характеристики передбачуваних робіт і встановити події, від яких залежить в остаточному підсумку ефективність виконання інвестиційного проекту. При цьому можливо також рішення оптимізаційних задач, зокрема, задача мінімізації виділення фінансових ресурсів при неперевищенні встановлених термінів здійснення необхідних робіт.

Необхідно особливо підкреслити, що ступінь передінвестиційних досліджень і проробок може варіюватися в залежності від вимог інвестора, можливості фінансування та часу, відведеного на їхнє проведення. Прийнято виділяти три рівні доінвестеційних досліджень: дослідження можливостей; підготовчі, або передпроектні, дослідження; оцінка здійсненності або техніко-економічні дослідження.

Різниця між рівнями інвестиційних досліджень умовна. Поетапна підготовка остаточного рішення необхідна тільки для значних проектів, де велика частина інвестицій направляється на будівництво нових підприємств або на організацію нового виробництва.

Вартість проведення доінвестеційної фази досліджень у загальній сумі капітальних вкладень досить велика. За даними ЮНІДО, вона складає від 0,8 % для значних проектів; і до 5 % для невеликих.

Терміни доінвестиційної фази в багатьох випадках не можуть бути визначені достатньо точно, оскільки на цьому етапі можуть розглядатися різноманітні принципи здійснення проекту. Можлива також підготовка декількох техніко-економічних обгрунтувань по реалізації однієї і тієї ж ідеї, що розрізняються тривалістю виконання комплексу заходів і відповідно вартістю, ризиком і прибутковістю проекту.

Інвестиційна фаза реалізації складається з таких заходів:

* будівництва об'єктів, що входять у проект;

* монтажу устаткування;

* пусконалагоджувальних робіт;

* виробництва дослідних зразків;

* виходу на проектну потужність.

Протягом інвестиційної фази здійснення проекту формуються активи підприємств, укладаються контракти на поставку сировини комплектуючих, проводиться набір робітників і службовців, формується портфель замовлень.

Завершальна експлуатаційна фаза проекту істотно впливає на ефективність вкладених засобів у проект. Чим далі буде віднесена в часі її верхня межа, тим більше буде сукупний прибуток. Протягом цієї фази здійснюється:

• сертифікація продукції;

• створення центрів ремонту;

• створення дилерської мережі;

• поточний моніторинг економічних показників проекту.

Реалізація будь-якого інвестиційного проекту потребує певних знань і досвіду. Тому більшість фірм на Заході вдаються до послуг спеціальних підрозділів, названих «управлінням проектом», що у залежності від умов контракту беруть на себе обов'язок по реалізації проекту в намічені терміни.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав