Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Обґрунтування ідеї проекту

Читайте также:
  1. Актуальність теми. Обґрунтування теми.
  2. Аналіз ефективності інвестиційного проекту.
  3. Аналіз критичних точок бізнес-проекту
  4. Аналіз творчого процесу проектування перспективного образу
  5. Б) чітка ієрархічна декомпозиція проекту на складові частини, які
  6. В.О.Кравець, Ю.М.Колибін. Проектування та використання програм діагностики мереж.-Навч.пос. /Харків, НТУ “ХПІ”, 2004, -388с.
  7. Вдосконалення методики економічного обґрунтування механізму управління на підприємстві
  8. Визначення ідеї та цілей туристичного проекту
  9. Виконайте оцінку проекту в прямій багаторазовій засічці, якщо відомі S1, S2, S3, γ1, γ2, mβ?
  10. Вплив методів перепроектування робіт на базові параметри роботи

Перед розробкою будь-якого проекту висувається ідея проекту, що може виникнути спонтанно або виявитись результатом «мозкового штурму», проведених фундаментальних або прикладних досліджень, дослідно-конструкторських робіт із створення принципово нової продукції, технології.

Ідея проекту може виходити з потреб країни, окремого регіону або групи інвесторів у наповненні ринку певними товарами. При цьому вона може випереджати рівень знань, що склались, виступаючих у якості вимірника результату праці визначеного виду продуктивних сил суспільства, що характеризуються відповідним рівнем інтелектуально-творчого потенціалу і необхідним інструментарієм. У зв'язку з цим слід зазначити, що сфера науки завжди і скрізь носила чисто утилітарний характер. Підтримувалися тільки ті ідеї і напрямки науки, реалізація яких у визначений проміжок часу могла принести суспільству або окремим вигоду, тобто реальні і нереальні. Наприклад, на стадії обгрунтування ідеї дослідники, як правило, задаються питанням, чи варто здійснювати нове будівництво об'єктів, що відносяться до інвестиційного проекту, якщо існують багато підприємств, переорієнтування яких під цілі проекту може принести вигоду інвесторам і суспільству.

Можна також розглядати ідеї з позицій можливостей науково-технічного потенціалу суспільства і реалізації у визначеному періоді часу.

При пошуку ідей проекту величезне значення мають творчі можливості колективу вчених і спеціалістів, що залучається для її висування. Тому доцільно як на етапі висування ідеї, так і на стадії її реалізації використовувати арсенал засобів творчого мислення, що включає такі методи:

• «мозкової атаки» і його варіації;

• відбитки ідей на папері;

• творчого орієнтування;

• творчої конфронтації;

• системного структурування;

• системного виділення проблем.

Кожний із зазначених методів може бути доповнений іншим. При цьому слід при формуванні ідей, а точніше - при їхньому аналізі, притримуватися визначених критеріїв та обмежень, наприклад, тип: при максимізації прибутку і визначених обсягах інвестицій у заданому відрізку часу засвоїти виробництво нової продукції і т.п.

Ідея може бути результатом маркетингових досліджень. Незважаючи на різноманіття можливих джерел ідей, кожна фірма, узгоджуючись із своїми фінансовими можливостями, конкуренцією, віддачею вкладеного капіталу або з прибутком, ризиком та іншими чинниками, визначає цілі інвестиційного проекту.

Оцінювати реальність ідей можна за такими показниками:

* конкурентноздатність продукції;

* приріст прибутку;

* збільшення обсягу;

* зниження витрат;

* можливість виходу на інші ринки;

* ефективне використання капіталу;

* підвищення іміджу фірми.

Інакше кажучи, розглядаються лише чинники, що безпосередньо впливають на ефективність діяльності фірми.

Таким чином, остаточний висновок про доцільність здійснення ідеї проекту можна зробити на підставі отриманих результатів маркетингових досліджень, експертних оцінок і узгодженні обраного місця розташування й умов реалізації проекту з місцевими органами самоврядування.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 46 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав