Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Всі помели поділяють

Читайте также:
  1. Активні операції банків поділяються на кредитні та інвестиційні.
  2. Б. За характером ризиків, які підлягають стра­хуванню, страхові премії розподіляють на натуральні і постійні.
  3. Визначають, розподіляютьта готують
  4. За джерелами походження (або за ознакою власності на капітал)міжнародні потоки капіталу поділяються на державні (офіційні) і недержавні (приватні).
  5. За змістом поняття поділяються на конкретні й абстрактні, позитивні і негативні, відносні і безвідносні, збірні і несобірательное (розділові).
  6. За поширеністю судоми поділяються на місцеві – обмежені певними м’язовими групами й загальні – судомні напади.
  7. За формою оподаткування всі податки поділяються на прямі і непрямі.
  8. Залежно від рівня узагальнення (уровня обобщения) рахунки бухгалтерського обліку поділяються на синтетичніі аналітичні.
  9. Залучені кошти банків поділяються на депозитні й недепозитні.

· на разові

· повторювальні (багаторазові).

Останні, в свою чергу, діляться на прості і складні. Сортове борошно можна отримати лише при повторювальних помелах, просте –при разових.

Разові помели. Цей вид помелу є найбільш простим методом подрібнення зерна в борошно шляхом пропускання його через подрібнювальний механізм або машину (жорнові посади, молоткові дробарки) для одержання борошна з достатнім ступенем подрібнення. Борошно разового помелу має низьку якість, тому що всі подрібнені оболонки разом з ендоспермом попадають в борошно, що надає йому темного кольору і зменшує харчову цінність.

Повторювальні помели більш досконалі. Метод багаторазового помелу полягає в тому, що зерно подрібнюється не за один пропуск через машину, а поступово, проходячи через них. Багаторазові помели можуть відбуватися різними способами: простими, в результаті яких одержується борошно з більш високим вмістом частин оболонок та складними, при яких виробляється борошно з меншим вмістом оболонок зерна, тобто кращої якості.

При багаторазових простих помелах зерно послідовно подрібнюють в кількох розмелювальних машинах. Після кожної машини подрібнена суміш спрямовується на просіювання, під час якого з неї висівається готове борошно, а великі часточки надходять у наступні розмелювальні машини. Помел повторюють доти, поки всі часточки не перетворяться на борошно. Так отримують оббивне борошно.

Процес подрібнення зерна при сортових (складних) помелах складається з трьох етапів:

· крупоутворення з вимолочених оболонок (драний процес);

· збагачення проміжних продуктів (шліфувальний процес);

· тонке подрібнення з вимолоченням оболонок, що залишилися (розмелювальний процес).

Процес подрібнення зерна і його частинок являє собою систему, яку називають драною або крупоутворюючою системою.

Процес подрібнення проміжних продуктів (крупок і дунстів) називають розмельною системою.

Крупки і дунсти це середні фракції помелу між крупою і борошном. Розмір крупок коливається від 0,35 до 3,25 мм, а дунстів від 0,2 до 0,35 мм.

Призначення драного процесу полягає в добуванні максимальної кількості крупок і дунстів з мінімальною зольністю і невеликою кількістю борошна, а на послідуючих системах відокремити від оболонок частини ендосперму, що залишилися.

У цьому процесі приймає участь 4-6 систем вальцьових станків (1 драна, І І драна, І І І драна і т.д.). Причому із збільшенням номеру системи зменшується відстань між вальцьовими станками.

Подрібнений продукт подається на просіювальні машини (розсійники). Розсійник складається з секцій в яких встановлені ситові рами. Розміри отворів решіт зменшуються зверху вниз. Кожна група решіт сортуючи вихідний продукт ділить його на дві фракції: схід (більш крупна) та прохід (дрібна) і виводить із розсіву одну фракцію, а другу направляє на слідуючу групу решіт для подальшого сортування.

Продукт який одержують після просіювання на 90% складається із крупної фракції (верхній схід) –її направляють знову на вальцьові станки драного процесу, де відбувається подальше виділення ендосперму.

Збагачення продуктів помелу проводять шляхом сортування крупок і дунстів по добротності за питомою вагою. Тобто на ситовійних машинах суміш ділять на фракції, що відрізняються аеродинамічними властивостями, щільністю і формою частинок.

Збагачені в ситовійних машинах крупки відправляють на верстати шліфувальних або розмельних систем для подальшого подрібнення.

Шліфувальним процесом в борошномельному виробництві називається звільнення крупок (крупних, середніх і дрібних)від оболонок шляхом пропускання через вальцьові верстати. Після шліфування крупні крупки стають середніми, середні –дрібними, а дрібні дунстами.

Завершальним етапом в технологічному процесі одержання борошна є розмельний процес. Його призначення - подрібнення в борошно крупок і дунстів, одержаних в драному і шліфувальному процесах. З кожної розмельної системи намагаються отримати максимальну кількість борошна з мінімальним вмістом золи. Кількість розмельних систем при сортових помелах пшениці становить 8-14.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 52 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав