Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ліцензування та патентування підприємницької діяльності

Читайте также:
  1. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  2. Аналіз зовнішньої діяльності підприємства на основі системного підходу
  3. Аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства
  4. Аналіз основних показників виробничо-господарської діяльності підприємства
  5. Аудит витрат діяльності
  6. Безпека життєдіяльності
  7. Безпека життєдіяльності
  8. Біохімічні основи якостей рухової діяльності
  9. В Україні проводиться державна екологічна експертиза, яка є обов'язковою у процесі господарської, інвестиційної, управлінської діяльності.
  10. Варіант 8 (Р,С,Т,У) Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Правовий режим іноземного інвестування

У Конституції України записано, що „кожен має право на підпри­ємницьку діяльність, яка не заборонена законом”. Тобто, підприємці мають право без обмежень приймати рішення і здійснювати самостійно будь-яку діяльність, що не суперечить законодавству. Разом із тим законодавчими актами передбачено обмеження у здійсненні підприємницької діяльності, зокрема законодавче встановлено перелік видів діяльності, підприємництво в яких не застосовується.

Так, діяльність, пов'язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, здійснюється в порядку, встановленому Законом України „Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів”. Виготовлення і реалізацію військової зброї та боєприпасів до неї, видобування бурштину, охорону окремих особливо важливих об'єктів права державної власності, перелік яких визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку, а також діяльність, пов'язану з розробленням, випробуванням, виробництвом та екс­плуатацією ракет-носіїв, у тому числі з їх космічними запусками з будь-якою метою, можуть здійснювати тільки державні підприємства та організації, а проведення ломбардних операцій – також повні товариства.

Діяльність, пов'язана з виплатою та доставкою пенсій, грошової допомоги малозабезпеченим громадянам, здійснюється виключно державними підприємствами зв'язку.

Діяльність, пов'язана з виробництвом бензинів моторних сумішевих (А-76Ек, А-80Ек, А-92Ек, АІ-93Ек, А-95Ек, А-98Ек) з вмістом не менш як 5% високооктанових кисневмісних добавок – абсолютованого технічного спирту та етилтретбутилового ефіру, здійснюється нафтопереробними підприємствами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

Діяльність, пов'язана з виробництвом високооктанових кисневмісних добавок, здійснюється державними спиртовими заводами, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України.

Окремі види потребують спеціального дозволу (ліцензії). Ліцензуванню підприємницької діяльності підлягають лише ті види підприємницької діяльності, які безпосередньо впливають на здоров'я людини, навколишнє природне середовище та безпеку держави. Їх можна об’єднати у чотири групи (рис. 3.1)

Ліцензія – це документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

Ліцензіат – це суб'єкт господарювання, який одержав ліцензію на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Для здійснення підприємницької діяльності, що ліцензується, необхідно отримати відповідну ліцензію та дотримуватись певних умов та правил здійснення даного виду діяльності (ліцензійні умови).

Ліцензійні умови – це встановлений з урахуванням вимог законів вичерпний перелік організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов'язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

 
 


Рис. 3.2.1. Види підприємницької діяльності, що підлягають ліцензуванню

Порядок ліцензування здійснюється на основі Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 21 жовтня 2000 р. Закон визначає види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлює державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Процедура ліцензування складається з таких етапів:

- перший етап – збереження суб’єкта господарювання до органу ліцензування із заявою про видачу ліцензії;

- другий етап – розгляд заяви та прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії або відмову в її видачі;

- третій етап – видача ліцензії, яка засвідчує, що суб’єкт господарювання, що здобуває статут ліцензіата.

Повідомлення про прийняття рішення про видачу ліцензії або про відмову у видачі ліцензії надсилається (видається) заявникові у письмовій формі протягом трьох робочих днів з дати прийняття відповідного рішення. У рішенні про відмову видачі ліцензії зазначається підстава для такої відмови. Ліцензії на провадження певного виду підприємництва здійснює держава в особі відповідних органів (міністерств, комітетів).

Конкретні строки та максимальні строки дії ліцензії можуть встановлюватись органом ліцензування.

Термін дії ліцензії для певних видів діяльності становить 5 років, мінімальний термін – 3 роки, а для деяких видів діяльності понад десять років.

Згідно зі ст. 15 Закону за видачу ліцензії справляється плата, розмір та порядок зарахування якої до державного бюджету встановлюється Кабінетом Міністрів України. Плата за ліцензію – це разовий платіж, що вноситься суб’єктом господарювання на одержання ліцензії. Плата за видачу ліцензії вноситься після прийняття рішення про видачу ліцензії.

Процедура ліцензування може виконати також переформування ліцензії та вдача дублікати. У разі порушення чи не виконання ліцензійних умов орган ліцензування може анулювати ліцензію.

Крім того, для здійснення деяких видів діяльності необхідно отримати такий дозвіл як патентування, отримання якого передбачено Податковим кодексом (ст. 246).

Даний закон передбачає патентування торговельної діяльності, торгівлі іноземною валютою, послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг як за готівку, так і з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України,

Патентуванню підлягає кожен пункт продажу товару або обміну валюти та кожний відокремлюваний структурний підрозділ підприємства побутового обслуговування незалежно від площі, яку він займає.

Торговий патент – це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу (відокремленого) займатися видами підприємницької діяльності. Торговий патент не засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності на інтелектуальну власність.

Торговий патент видається за відповідну плату суб'єктам підприємницької діяльності державними податковими органами за місцезнаходженням цих суб'єктів або місцезнаходженням їх структурних (відокремлених) підрозділів, суб'єктам підприємницької діяльності, що здійснюють торговельну діяльності або надають побутові послуги (крім пересувної торговельної мережі), – за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання побутових послуг, а суб'єктам підприємницької діяльності, що здійснюють торгівлю через пересувну торговельну мережу, - за місцем реєстрації цих суб'єктів.

Форма торгового патенту та порядок його заповнення встановлюються центральним податковим органом України.

Від патентування звільнено підприємства Укоопспілки, військової торгівлі, державні аптеки, державні підприємства робітничого постачання, а також суб'єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, які здійснюють торговельну діяльність у межах ринків, підприємців, що здійснюють продаж продукції, вирощеної у власному підсобному господарстві, суб’єкти господарювання утворені громадськими організаціями інвалідів.

Без торгового патенту може здійснюватись торгівля виключно товарами вітчизняного виробництва, такими як хліб і хлібобулочні вироби, борошно пшеничне та житнє, сіль, цукор, олія, молоко, яйця, риба, безалкогольні напої тощо. Не потребує патентування реалізація суб'єктом підприємницької діяльності продукції власного виробництва фізичним особам, які перебувають з ним у трудових відносинах через пункти продажу товарів, вбудовані у виробничі або адміністративні приміщення цього суб'єкта (ПК ст. 267.1.2).

Законом передбачена видача пільгового патенту на торгівлю такими товарами вітчизняного виробництва, як поштові марки, листівки, конверти, періодичні видання друкованих засобів масової інформації (незалежно від країни походження), проїзні квитки, лікарські засоби, санітарно-гігієнічні вироби, вугілля, пічне паливо та інше рис. 3.2.2 (ПК ст. 267.2.1).

 

 


Рис. 3.2.2. Умови патентування підприємницької діяльності

За придбання пільгового патенту вноситься одноразова плата у розмірі 0,05 розміру мінімальної заробітної плати щорічно.

Строк дії торгового патенту залежить від виду діяльності. Що підлягає патентуванню. Зокрема строк дії торгівельного патенту на здійснення торгової діяльності й діяльності з надання побутових послуг становить 6 календарних місяців4 на здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями – 36 календарних місяців; а здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу 8 календарних кварталів.

Законом передбачено видача короткострокового патенту, строк дії якого від 1 до 15 днів. Вартість за один день установлена у фіксованому розмірі і становить 0,02 розміру мінімальної заробітної плати. Ставки збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг визначається ст. 267.31 Кодексу. Після закінчення строку торговий патент обов’язково повертається до податкового органу за місцем його видачі.

Існують види діяльності, продукції і т. ін., які вимагають обов’язкової експертизи або погодження, сертифікації чи дозволу державної санітарно-епідеміологічної служби, а саме: проекти держстандартів та інших нормативно-технічних документів на усі види нової або модернізованої продукції; ввезення з-за кордону продукції, її реалізація та використання; продовольча сировина, продукти харчування, а також матеріали обладнання та виробу, що використовується при їх виготовленні.

Загалом дозвільна підприємницька діяльність в Україні регламентується Законом України „Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності” № 2806-ІV від 06.06.2005 (чинний з 06.01.2006).

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 71 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав