Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Патогенез

Читайте также:
  1. VПатогенез.
  2. Б) Патогенез
  3. Билет 41. Миастения. Этиология, патогенез, клиника, диагностика, лечение(стр 477)
  4. БОЛЕЗНЬ ПАРКИНСОНА: ЭТИОЛОГИЯ, ПАТОГЕНЕЗ, КЛИНИЧЕСКАЯ КАРТИНА, ДИАГНОСТИКА
  5. В. Атеросклероз: этиология, патогенез, приоритет советских ученых в изучении этого заболевания (Н.Н.Аничков, А.Л.Мясников).
  6. В. Бронхопневмония. Этиология, патогенез заболевания. Гипостатическая, ателектастатическая, аспирационная, послеоперационная пневмония. Патанатомия бронхопневмоний.
  7. В. Гипертоническая болезнь. Этиология, патогенез, стадии заболевания. Симптоматические гипертензии.
  8. В. Пиелонефриты: этиология, патогенез, патанатомия, исходы.
  9. В. Ревматизм: этиология, патогенез болезни; общая морфология ревматического процесса (В.Т.Талалаев).
  10. В. Эмфизема легких, этиология, патогенез, патоморфология. Понятие о легочном сердце.

Вхідні ворота- травний канал. У шлунку частина сальмонел гине під впливом кислого середовища, внаслідок чого звільняється ендотоксин,який всмоктується в кров і зумовлює інтоксикаційний синдром (гарячка, нудота, блювання, біль в животі)

Потім збудник попадає у тонку кишку, де і розмножується,частина гине, звільняється ендотоксин. Внаслідок чого виникає запальний процес в слизовій оболонці тонкої кишки, розлади нервово-судинного аппарату, порушення терморегуляції, гіпотонія, колапс, порушується водно-сольовий обмін, що призводить до дегідратації.

Збудник може проникати в різні органи та лімфатичні утворення. Можуть спостерігатися явища дистрофії, вогнища некрозу у внутрішніх органах.

Основні клінічні ознаки:

Інкубаційний період триває від 6 год. До 3 діб (частіше 12-24 год.). Початок гострий. Використовують таку клінічну класифікацію:

Локалізована- це:

Гастритний варіант - помірно загальна інтоксикація. Нудота і блювання короткочасні, проносу не має, Т-може бути нормальною або субфебоильною, неприємні відчуття і болі в епігаетрії.

Гастроентеричний варіант- симптом загальної інтоксикації,білбш виражені нудота і блювання,біль у животі посилюється, біль у м'язах і поперику,Т. Можуть бути явища катару верхніх дихальних шляхів,герпесу. Випорожнення рясні, кал смердючий, з домішками слизу і зеленуватим відтінком. Може бути збільшена печінка і селезінка

Гастроентероколітичнй варіант- більш виражені явища загальної інтоксикації, біль у животі, нерясні рідкі випорожнення з домішками слизу і крові, спазмована сигмоподібна кишка, тенезми.

Генералізована форма- це

Тифоподібний варіант- спочатку як гастроентеричний варіант, але надалі набуває перебігу, який нагадує черевний тиф (явища загальної інтоксикації, нежить, кашель, герпес, гіперемія обличчя, ангіа, тривала гарячка, можливі марення і галюцинації, розеольозна висипка, живіт здутий, печінка та селезінка збільшені).

Септичний варіант- зустрічається рідко. Початок гострий, озноб, підвищення Т, явища гастроентериту. Через декілька днів формується картина сепсису (озноб, гарячка, виражена пітливість, головний біль, безсоння, геморагічна висипка, печінка і селезінка збільшена.

Бактеріоносійство:

-гостре- продовжується до 3 місяців

-хронічне- понад 3 місяці

транзиторне- сальмонели вдалося виділити з калу лише 2 рази. В крові- еритроцитоз, лейкоцитоз, ШОЕ в нормі або дещо збільшена.

Ускладнення: колапс, інфекційно-токсичний шок, гостра недостатність серця,нирок, набряк головного мозку, геморагічний синдром, пневмонія, інфекція сечових і жовчних шляхів.

Прогноз як правило сприятливий. Летальність становить 0,1- 0,4% і

зумовлено розвитком генералізованої форми.

Діагностика:

Матеріал: кров, кал, сеча, блювання, промивні води, жовч, залишки їжі, вода, ексудат чи гній із запальних вогнищ.

Методи: 1) бактеріологічний; 2) серологічний. Діагностичний титр 1:160. Лікування

Госпіталізацію хворих на сальмонельоз здіснюють за клінічними та епідеміологічними даними. Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом та осіб, які проживають у гуртожитку або належать до декретованої групи. Постільний режим. Дієта механічно- щадна.

Треба як можна раніше промити шлунок і кишки 2% розчином натрію гідрокарбонату або слабо рожевим розчином калію перманганату. Після чого призначають сорбент (активоване вугілля, ентеросгель, полісорб, ентеродез) і дати тепле пиття.

Етіотропна терапія:

антибіотики (левоміцетин, канаміцин), цефтриаксон, ципрофлоксацин, гентаміцин;

препарати нітрофупанового ряду (фуразолідон, фурагін);

полівалентний сальмонельозний бактеріофаг.

Патогенетична терапія:

-сольові розчини- „ораліт", „квартасіль", „фіміпс" №1 та №2, „Ацесіль", „Хлосіль", ізотон, розчин натрія хлорида, реосорбілапт;

-глюкокортикостероїди- преднізолон 60-3ООмг на добу,гідрокортизон 125-750 мг на добу;

-діуретичні засоби (лазікс, манітол);

-серцеві глікозиди (строфантин, корглікон);

-ферментні препарати (панзинорм, фестал, панкреатин, креоли, мезимфорте);

-імуностимулятори (метилурацил, пентоксил, тімалін);

-антигістамінні (димедрол, кальцію хлорид);

-вітаміни.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав